Kategorie przepisów

Przepis na Golonka po bawarsku

Opis

Sami spróbujcie ;)

Składniki

Golonka po bawarsku - jak zrobić

Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200 st.C.

Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15-20 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę.

Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250 st. C i piecz 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę.
Ocena przepisu: 3 (128 gł.)
Wyświetlenia: 132625
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Golonka po bawarsku
maryal

Dodane przez:

maryal

2009-04-02
Golonki po bawarsku. Zdjęcie własne.
>
Ten przepis ma w ulubionych 18 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pieczeń pasterska

Pieczeń pasterska

tereska

Dodane przez:

tereska

2006-11-01
Schab pieczony

Schab pieczony

zosia_ded

Dodane przez:

zosia_ded

2008-12-25
Kotlety mielone z papryką

Kotlety mielone z papryką

ola44

Dodane przez:

ola44

2009-03-04

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Golonka po bawarsku

!ALE LIPA #

!ALE LIPA

2012-03-07 10:28:21

ALE LIPA
!Krowokurczaq#

!Krowokurczaq

2010-09-15 23:20:03

Ueee tam te wasze pszepiszy :) Robię po swojemu :)
Golonka się piecze że aż piszczy w piecu, polecam ją tylko, żadnego piwa nie stosuję bo co to ma być? Gorzelnia czy browar co?
!Gato Garfield#

!Gato Garfield

2009-10-25 15:02:17

- Wszystko dobrze, ale to nie jest "ganz dokładnie" Golonka po Bawarsku :))

- !Xena miałeś właściwie rację za wyjątkiem wody, ale o tym za chwilkę.

1. Golonka musi być peklowana.
-można samemu to wykonać lub kupić gotową, peklowaną.

2. Przed duszeniem, golonkę należy opiec na głębokim tłuszczu, lekko zarumienić skórkę, aby na koniec "procesu" była chrupiąca. Następnie tłuszcz wlejemy do garnka w którym będziemy dusić golonę.

3. Prawdziwy Bawarski kucharz na myśl o wodzie dostanie trzęsionki wzdłużnej (poprzecznej też). Zamiast wody od samego początku użyje piwa!!! cieniutkiego, pszenicznego, dopiero na koniec podleje Golonę mocnym chmielowym "klasztornym" piwem (czasem też chmielowym porterem), da to ten niepowtarzalny smak, oraz chrupiącą skórkę.

Zioła i inne dodatki zależą już od indywidualnych upodobań, ale nie należy przesadzać z solą, ponieważ skórka zamiast chrupiącej będzie gumowata.

Przepis ten mam bezpośrednio od kucharza Bawarczyka z Karczmy leżącej na drodze z Alsfeld (Hessen) do Fuldy (Bayern) , gdzie przed 10 laty byłem cotygodniowym gościem i zżerałem im dwie porcję "ajs bajne" pod buteleczkę "obszt wódki"

Pozdrawiam wszystkich smakoszy
Garfield

!Stefan#

!Stefan

2009-05-29 14:59:23

ile tej wody 5,10,20,30 litrów,a maryche na chlebek,do pipy ten przepis

2009-01-09 01:04:33

Dodawanie zdjec do przepisow przez innych uzytkownikow jest b. zlym pomyslem...ktos tu dodal zdjecie nie majace nic wspolnego z moim przepisem.Strona i przepisy tracą dla wiarygodność.
!janusz#

!janusz

2008-12-30 11:26:36

golonki natrzeć solą,carry,ziołami prowansalskimi,czosnkiem i wstawić na kilka godzin do lodówki.po wyjęciu włożyć do szybkowara,wlać szklankę piwa(może być też porter)i gotować.golonka jest pyszna,smakuje jakby była wędzona
!gość#

!gość

2008-12-23 07:29:38

A co zrobić z tą margaryną która jest w składnikach?

2008-11-30 23:41:14

no calkiem niezla :]
!Arecki#

!Arecki

2008-11-11 15:11:11

Chudą dużą golonkę nacieram toną siekanego czosnku i Przyprawą do mięsa duszonego Kamis. Zamykam to w naczyniu żaroodpornym na dwa dni w lodówce. Potem wyciągam i wkładam do piekarnika na dwie godziny w 200 stopniach, dwie grzałki, dolna i górna.
W międzyczasie biorę słoik 400ml po majonezie Winiary, nakładam dużą kuchenną łyżką 4 porcje Majonezu Winiary, tyle samo śmietany, pełną łyżkę siekanego kopru, sól ziołową Kamis i czarny, mielony pieprz.
Golonka jest gotowa po tym czasie, nie trzeba jej obracać..
Sos czosnkowy.. własnego wyrobu..
Nie znam lepszego..

Reklamacje:

areckiuk@gmail.com

2008-11-10 00:18:36

wyglada tak samo ja golonka w piwie

2008-11-08 05:22:13

przepis pracochłonny a bardziej czasochlonny...... ale ja tak uwielbiam golonkę.... kiedyś na pewno zrobię
!młoda kucharka:)#

!młoda kucharka:)

2008-10-11 09:02:16

hmmm przepis brzmi obiecująco i nie jest trudny w wykonaniu mykam do sklepu a później napisze jak mi wyszło! buziaki
!modd#

!modd

2008-09-21 12:32:32

Przed upieczeniem gotowalem golonke 30 min, lecz i tak byla troche twardawa. Mimo to polecam ten przepis ;)
!Sylwia#

!Sylwia

2008-08-04 13:37:50

robiłam wg powyższego przepisu - palce lizać! Polecam. Drobna uwaga, przed upieczeniem golonkę powinno się ugotać.
!Monis#

!Monis

2008-04-26 13:47:30

Golonka w trakcie przygotowan. Mija godzina pieczenia i wlasnie dorzucam warzywka. Zobaczymy czy wyjdzie pysznie, zapach wydaje sie obiecujacy :)
!cebólka#

!cebólka

2008-04-10 17:03:12

ale mam ochote na tą golonkę mam nadzieje że sie uda jak nie to chociaż piwo zostanie hihihi
!kriss#

!kriss

2008-04-05 12:32:50

właśnie się zabieram do roboty.. zobaczymy co z tego wyjdzie he he..
!Xena#

!Xena

2008-01-31 10:37:56

W oryginalnym przepisie z kuchni bawarskiej nie ma wśród składników margaryny.
Jeśli chodzi o ilość wody to teoretycznie 250 ml, jednak bardziej wymierną informacją jest to, że cały czas powstającego płynu powinno być około 1 cm:
"die Fettfangschale sollte immer etwa 1 cm hoch mit Flüssigkeit gefüllt sein" :)
Ponadto dobrze jest ułożyć golonko na ruszcie nieco nad brytfanną i tak je przyrządzać :) Smacznego!
!roslina #

!roslina

2008-01-21 18:40:27

takie golono jest klasiora mmmmm
!sucharek#

!sucharek

2008-01-02 20:31:37

Za dużo roboty!!!
!hihi:*:*#

!hihi:*:*

2007-12-31 09:46:49

hmn...dla mądrych ;P xD
!krystian#

!krystian

2007-07-05 17:28:45

jaką iloscia wody ja podlac?
!grzegorz#

!grzegorz

2006-11-11 20:33:27

niestety w sposobie przyrządzenia zniknęła margaryna, ale własnie zjadłem goloneczkę wg tego przepisu i była całkiem niezła

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015