Kategorie przepisów

Golonka po bawarsku

Opis

Sami spróbujcie ;)

Składniki

Sposób przyrządzenia

Golonki umyj, osusz, ponacinaj skórę w kwadraciki. Natrzyj solą i pieprzem, odłóż na 3 godziny. Golonki ułóż w brytfannie, podlej wrzącą wodą i piecz 2 godziny w temp. 200 st.C.

Podczas pieczenia odwracaj golonki i polewaj je sosem z dna brytfanny (co 15-20 minut). Jeśli sosu jest zbyt mało, możesz dolać trochę wody. Po godzinie pieczenia dodaj startą na grube cząstki marchew, pietruszkę, pokrojoną na ćwiartki cebulę.

Po 2 godzinach zwiększ temperaturę piekarnika do 250 st. C i piecz 30 minut, polewając golonki piwem, aż uzyskasz chrupiącą skórkę.
Ocena przepisu: 3 (128 gł.)
Wyświetlenia: 130874
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Golonka po bawarsku
maryal#

Dodane przez:

maryal

2009-04-02
Golonki po bawarsku. Zdjęcie własne.
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 18 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pieczeń pasterska

Pieczeń pasterska

tereska#

Dodane przez:

tereska

2006-11-01
Schab pieczony

Schab pieczony

zosia_ded#

Dodane przez:

zosia_ded

2008-12-25
Kotlety mielone z papryką

Kotlety mielone z papryką

ola44#

Dodane przez:

ola44

2009-03-04

Zobacz wszystkie (23)

Komentarze

Do przepisu na: Golonka po bawarsku

!ALE LIPA #

!ALE LIPA

2012-03-07 10:28:21

ALE LIPA
!Krowokurczaq#

!Krowokurczaq

2010-09-15 23:20:03

Ueee tam te wasze pszepiszy :) Robię po swojemu :)
Golonka się piecze że aż piszczy w piecu, polecam ją tylko, żadnego piwa nie stosuję bo co to ma być? Gorzelnia czy browar co?
!Gato Garfield#

!Gato Garfield

2009-10-25 15:02:17

- Wszystko dobrze, ale to nie jest "ganz dokładnie" Golonka po Bawarsku :))

- !Xena miałeś właściwie rację za wyjątkiem wody, ale o tym za chwilkę.

1. Golonka musi być peklowana.
-można samemu to wykonać lub kupić gotową, peklowaną.

2. Przed duszeniem, golonkę należy opiec na głębokim tłuszczu, lekko zarumienić skórkę, aby na koniec "procesu" była chrupiąca. Następnie tłuszcz wlejemy do garnka w którym będziemy dusić golonę.

3. Prawdziwy Bawarski kucharz na myśl o wodzie dostanie trzęsionki wzdłużnej (poprzecznej też). Zamiast wody od samego początku użyje piwa!!! cieniutkiego, pszenicznego, dopiero na koniec podleje Golonę mocnym chmielowym "klasztornym" piwem (czasem też chmielowym porterem), da to ten niepowtarzalny smak, oraz chrupiącą skórkę.

Zioła i inne dodatki zależą już od indywidualnych upodobań, ale nie należy przesadzać z solą, ponieważ skórka zamiast chrupiącej będzie gumowata.

Przepis ten mam bezpośrednio od kucharza Bawarczyka z Karczmy leżącej na drodze z Alsfeld (Hessen) do Fuldy (Bayern) , gdzie przed 10 laty byłem cotygodniowym gościem i zżerałem im dwie porcję "ajs bajne" pod buteleczkę "obszt wódki"

Pozdrawiam wszystkich smakoszy
Garfield

!Stefan#

!Stefan

2009-05-29 14:59:23

ile tej wody 5,10,20,30 litrów,a maryche na chlebek,do pipy ten przepis

2009-01-09 01:04:33

Dodawanie zdjec do przepisow przez innych uzytkownikow jest b. zlym pomyslem...ktos tu dodal zdjecie nie majace nic wspolnego z moim przepisem.Strona i przepisy tracą dla wiarygodność.
!janusz#

!janusz

2008-12-30 11:26:36

golonki natrzeć solą,carry,ziołami prowansalskimi,czosnkiem i wstawić na kilka godzin do lodówki.po wyjęciu włożyć do szybkowara,wlać szklankę piwa(może być też porter)i gotować.golonka jest pyszna,smakuje jakby była wędzona
!gość#

!gość

2008-12-23 07:29:38

A co zrobić z tą margaryną która jest w składnikach?

2008-11-30 23:41:14

no calkiem niezla :]

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014