Kategorie przepisów

Grochówka "SZTURMOWA" wojskowa

Składniki

grochówka

Sposób przyrządzenia

Groch opłucz, oczyść zalej zimną wodą i odstaw na noc tak aby się namoczył. Następnie zagotuj go i zmniejsz ogień, dodaj wędzony mostek, ziele, liścia laurowego, ziarna jałowca, startą pietruszkę i marchew na "grubym oczku".

Pokrojoną w półksiężyce kiełbasę przesmaż na wcześniej przesmażonym w kostkę boczku, dodaj zeszkloną cebule i posiekany czosnek. Grochówkę SZTURMOWĄ gotuj aż puści swój kleik i samoistnie zgęstnieje.

Pod koniec gotowania tej klasycznej zupy należy ją doprawić pieprzem,solą i posiekaną pietruszką
Ocena przepisu: 4 (6 gł.)
Wyświetlenia: 14239
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Grochówka
seba#

Dodane przez:

seba

2009-04-16
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 12 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Zupa z marchwi

Zupa z marchwi

eureka#

Dodane przez:

eureka

2009-04-20
Zupa z makaronem

Zupa z makaronem

eureka#

Dodane przez:

eureka

2009-10-09
Zupa z makaronem
Zupa wiśniowa

Zupa wiśniowa

eureka#

Dodane przez:

eureka

2009-04-23

Zobacz wszystkie (7)

Komentarze

Do przepisu na: Grochówka "SZTURMOWA" wojskowa

!jo#

!jo

2011-03-18 13:58:14

pyszna ,polecam.od dzis moja ulubiona.
!Kaska#

!Kaska

2010-06-25 09:26:47

Ja z tego przepisu gotowalam swoja pierwsza w zciu grochowke i szczerze zagladam w ten przepis za kazdym razem kied ja gotuje.Zupa rewelacja.
!Magda#

!Magda

2010-05-07 20:42:43

Pierwszy raz życiu postanowiłam zroić grochówkę i cieszę się,że trafiłam akurat na ten przepis!!Wspaniały a zupka pierwsza klasa!!!!!!!
Dzieki:)
!marian#

!marian

2009-08-29 23:05:07

przepis super - sama przyjemność gotowania /te zapachy!!!!/

2009-06-20 10:23:51

zupa pyszna, ale osobiście polecam zalać groch wrzątkiem, szybciej mięknie i można po 4 godzinach zacząć gotowanie. Robię tak za każdym razem, czy to fasola czy groch, bez czekania całą noc. Pozdrawiam.
!Kinga#

!Kinga

2009-06-19 14:52:52

Pyyyycha! polecam ten przepis. A co do ,,Sztormu,, to bardzo dobre określenie:)) Sztorm był i to taki 2 dniowy u całej rodziny :))) Dobrze że papier tani jest:) Ale zupka pierwsza klasa!!!!!!!!!!

2009-04-29 08:42:08

O, widzę, że prawdziwa grochówa. Tradycja jest dzisiaj w kuchni coraz rzadziej widywana.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014