Kategorie przepisów

Przepis na Zupa Grzybowo-pieczarkowa z łazankami

Opis

Dobra w okresie zbioru grzybów

Składniki

  • grzyby leśne usmażone 20 dkg - lub 200ml
  • pieczarki drobno pokrojone 40 dkg (w plasterkach)
  • korpus z kaczki 1 szt - nieduży
  • szponder 10-15 dkg
  • szyja z indyka 1 sztuk - średnie
  • marchew karotka 15 sztuk może być więcej
  • lubczyk świeży 20 gram (według uznania)
  • liść laurowy 3 sztuk
  • ziele angielskie 2 szt
  • pieprz kolorowy w ziarenkach 15 szt
  • cebula biała cukrowa 1/2 sztuki (duże)
  • seler 1/4 sztuki (średniej)
  • por do smaku (nie musi być) garść pół szklanki
  • łazanki 35 dkg w sumie

Zupa Grzybowo-pieczarkowa z łazankami - jak zrobić

Ja używam do tej ilości 3, 5l garnek zalany 2l wody wrzucamy składniki mięsne i gotujemy do czasu jak szponder zacznie się rozdzielać (rozwarstwiać) wyławiamy i studzimy następnie idą warzywa + przyprawy wyławiamy po ok 10 minutach karotkę resztę warzyw gotujemy jeszcze ok 20min wyławiamy ew. Przelewamy wywar przez cedzak. Zostawiamy tylko seler i karotkę kroimy w dowolny sposób kostka paski jak kto woli i odkładamy na bok tak odcedzony wywar wstawiamy na bardzo mały ogień dodajemy do niego wcześniej wyjęte mięso możemy je wcześniej rozdrobnić. Teraz grzyby leśne bez znaczenia byle kilka rodzai smażymy na maśle ew. Na oleju ryżowym ok. 3-4 minut na średnim ogniu bezpośrednio po osmażeniu wrzucamy do miksera dodajemy dwie łyżki stołowe vegety i po pół łyżki papryki czerwonej i pieprzu białego wszystko miksujemy na papkę odstawiamy na bok teraz do wywaru dorzucamy pieczarki najlepsze są pokrojone na plasterki z zalewy solnej gotujemy 10min. Dodajemy zmiksowane grzyby i tak gotujemy jeszcze 10min odstawiamy z ognia teraz wstawiamy wodę osoloną na łazanki po ugotowaniu i z hartowaniu łazanek wstawiamy ponownie zupę i grzejemy aż zacznie bulkać teraz można dodać łyżkę od herbaty płaską przecieru pomidorowego mieszamy dokładnie i podajemy. Trochę zabawy jak na zupę, ale zapewniam, że warta grzechu. Ja podaje bezpośrednio na talerz po szczypcie kolendry.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 2903
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 55min.
Czas przygotowania: 25 min.
Czas gotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kluski śląskie

Kluski śląskie

mala_mi33

Dodane przez:

mala_mi33

2010-11-08
Barszczyk czerwony

Barszczyk czerwony

mala_mi33

Dodane przez:

mala_mi33

2010-09-09
Pieczarki duszone

Pieczarki duszone

grazka862

Dodane przez:

grazka862

2010-09-13

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Zupa Grzybowo-pieczarkowa z łazankami

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017