Kategorie przepisów

Przepis na Humus

Opis

Wczoraj oglądałam program o kuchni Libanu i tam prowadząca kobieta powiedziała, ze prawdziwy humus robi się bez użycia oliwy.

Ja taki dzisiaj zrobiłam i jest naprawdę smaczniejszy niż ten z oliwą dodaną podczas miksowania - najlepiej smakuje taki humus z chlebkiem pita lub warzywami.

Można także ugotować samemu ciecierzycę ale ja dzisiaj miałam tak zajęty dzień a chciałam sobie zrobić coś dobrego.

Składniki

Humus - jak zrobić

Wrzucamy do miksera ciecierzycę, czosnek, pastę tahini i miksujemy na gładką masę. Doprawiamy sokiem z cytryny i solą. Układamy na talerzu i na środku kładziemy kilka ziaren nie zmiksowanych i posypujemy je lekko natką pietruszki.
Teraz robimy trzonkiem łyżki kółko i nalewamy do niego oliwy z oliwek a brzegi posypujemy słodką papryką.
Ocena przepisu: 4 (6 gł.)
Wyświetlenia: 9273
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 5min.
Czas przygotowania: 5 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Humus
ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-12-23
Jak ślicznie wygląda prawda?
Humus
agabi#

Dodane przez:

agabi

2009-11-16
>
Ten przepis ma w ulubionych 4 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Bakłażan smażony panierowany

Bakłażan smażony panierowany

eva45#

Dodane przez:

eva45

2010-02-17
Marynowana rzodkiew

Marynowana rzodkiew

eva45#

Dodane przez:

eva45

2010-12-18
Tabbulech

Tabbulech

eva45#

Dodane przez:

eva45

2011-01-31
Sałatka z bakłażana

Sałatka z bakłażana

Beirutbite#

Dodane przez:

Beirutbite

2013-06-14
Sałatka z bakłażana

Komentarze

Do przepisu na: Humus

2015-05-05 10:25:04

Czy tahini to pasta sezamowa?

2010-02-21 15:34:53

Kiedys to jadlam w hotelu i mi nie smakowalo,a u Ciebie wglada tak smakowicie.Chyba sie zbiore i sama sobie to zrobie i wtedy dam znac...

2010-02-08 09:14:49

jadałam często będąc w Libanie ale nie wiem jak go przygotować, wyglądało to trochę inaczej
! slav#

! slav

2009-04-11 06:49:15

Czesto robie humus jest naprawde super ,ale ostatnio jadlem przygotowany przez Libanczyka ,on rowniez dodaje zmielony kminek posypujac na koniec przed podaniem ,polecam.

2008-12-03 15:26:58

Bardzo lubie humus, z chlebkiem pita albo pumperniklem.Pychotka!

Więcej

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015