73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Przepis na Indyk nadziewany bakaliami

Składniki

Indyk nadziewany bakaliami - jak zrobić

Indyka umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, ułożyć w brytfannie, odstawić na 40 min. Rodzynki, orzechy i morele opłukać. Migdały wrzucić do wrzątku na kilka minut, przelać zimną wodą, obrać ze skórek. Morele pokroić.
W rondelku odgrzać masło, wsypać orzechy, migdały, rodzynki i morele, smażyć przez 5 min na małym ogniu mieszając. Dodać cukier, podgrzewać, aż się rozpuści. Wsypać natkę, wlać śmietankę, wymieszać. Zestawić z ognia, odstawić do ostygnięcia.
Nadzienie przełożyć do miski, indyka ustawić w brytfannie w pozycji pionowej, łyżką nakładać nadzienie do środka. Grubą nicią zaszyć rozcięcie. Indyka posmarować olejem, oprószyć majerankiem, ułożyć w brytfannie, wlać 2 łyżki wody, wstawić do piekarnika.
Indyka piec przez 2-2.5 godz.godziny w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu polewając sosem. Po godzinie brytfannę wyjąc, udka i skrzydła indyka owinąć folią aluminiową żeby się za bardzo nie spiekł. Pod koniec pieczenia indyka posmarować śmietaną, by miał chrupiącą skórkę.
Żurawinę umyć. Jabłka obrać, drobno pokroić. W rondelku zagotować 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dusić przez 10 minut, dodać połowę żurawinę, cukier, żelfix, dusić, aż powstanie płynna masa. Po 5 minutach dodać pozostałą żurawinę. Podoawa do indyka.
Ocena przepisu: 4 (3 gł.)
Wyświetlenia: 6555
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Sos z filetów z kurczaka

Sos z filetów z kurczaka

ANECIK1980

Dodane przez:

ANECIK1980

2008-10-04
Udka kurczaka

Udka kurczaka

jotka

Dodane przez:

jotka

2008-10-04
Kurczak na parze z warzywami

Kurczak na parze z warzywami

marcia83

Dodane przez:

marcia83

2009-07-15
Kurczak z rożna

Kurczak z rożna

skalmierzyce

Dodane przez:

skalmierzyce

2008-10-08

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Indyk nadziewany bakaliami

2008-11-21 05:44:53

same pysznosci w tym indyku- sliweczki i zurawina zwlaszcza pychotka..... ale czy moglabys opisac smak jest on bardziej slodki owocowy hm nie wiem :)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017