Kategorie przepisów

Jacuś

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ciasto kakaowe:
25 dag margaryny
2 łyżki mleka
3 łyżki kakao
1 szklanka cukru
1,5 szklanki mąki pszennej
4 jajka
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Ciasto kokosowe:
4 białka
15 dag cukru pudru
15 dag kokosu
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Biszkopt:
3 jajka
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:
1/2 litra mleka
1 cukier waniliowy
5 łyżek cukru
4 żółtka
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3 batony „Jacek”
3 łyżki słodkiego mleka
25 dag masła lub margaryny

Ciasto kakaowe: Margarynę, mleko, kakao i cukier zagotować i przestudzić. Następnie dodać mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Z białek ubić pianę i lekko wymieszać.
Ciasto kokosowe: Białka ubić z cukrem, dodać kokos, mąkę i proszek do pieczenia.
Na blaszkę kłaść ciasto kupkami, na przemian: kakaowe i kokosowe. Upiec. Po upieczeniu przekroić na 2 placki.
Biszkopt: Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier. Następnie dodać żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem, lekko wymieszać. Wylać na formę. Upiec.
Krem: Batony „Jacek” rozpuścić w odrobinie mleka. Z reszty mleka, cukru waniliowego, cukru, żółtek i mąki ugotować budyń i przestudzić. Masło utrzeć, dodając przestudzony budyń i przestudzone batony.
Przełożenie ciasta: ciasto kakaowo-kokosowe – krem – biszkopt – krem – ciasto kakaowo-kokosowe.
Dodatkowo można polać polewą.
Ocena przepisu: 4 (8 gł.)
Wyświetlenia: 17320
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Jacuś
donia84#

Dodane przez:

donia84

2007-09-17
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 29 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Pyszny krakowski przekładaniec

Pyszny krakowski przekładaniec

#

Dodane przez:

2008-12-24
Babeczka ananasowa

Babeczka ananasowa

czekoladka145#

Dodane przez:

czekoladka145

2007-09-23

Zobacz wszystkie (9)

Komentarze

Do przepisu na: Jacuś

2013-02-28 13:16:21

Wygląda fajnie, ale lista składników jest bardzo długa.

2013-02-22 00:46:50

Szczerze, mnie aż odechciewa się czytać, a co dopiero robić.

2010-01-11 10:23:09

O ile się nie mylę prawidłowy przepis zaczyna się od nagłówka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA,a tak straszy iością składników.
!Kasia#

!Kasia

2009-12-18 10:18:17

Zrobiłam to ciacho, ale biszkopt trochę zmodyfikowałam, bo piekłam wprodiżu, był z 3 jajek i mniejszej ilości mąki. To ciacho to hit naszej rodzinki, na święta zrobie powtórkę. Dzięki za ten przepis dla mnie bomba!!!

2008-06-21 14:27:19

To ciasto trzeba robic nie odrywajac oczu od przepisu dluzszego juz nie bylo?!

2008-02-07 23:19:54

oczywiście że z książki siostry Anastazji, często wypróbowuję jej przepisy i wstawiam, bo nie każdy musi mieć wszystkie książki kulinarne
!Kuchareczka#

!Kuchareczka

2008-01-26 15:23:37

Też robiłam to ciasto.Jest bardzo dobre,jeśli się nie mylę to jest przepis z książki siostry Anastazji
!ada#

!ada

2007-12-27 14:17:33

ciacho dobre i wcale nie takie drogie

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014