73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Przepis na Jagodzianki

Składniki

Jagodzianki - jak zrobić

Masło roztopić, pozostawić do wystygnięcia. Podgrzać 50 ml mleka, do letniego mleka dodać łyżeczkę cukru, pokruszone drożdże, odstawić do wyrośnięcia.

Mąkę przesiać do miski, dodać wyrośnięte drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtka jaj, sól i wyrobić ciasto. Następnie dodać masło rozpuszczone chłodne i wyrobić ponownie ciasto. Ciasto musi odchodzić od rąk. Pozostawić do wyrośnięcia.

Gdy ciasto wyrośnie formujemy placuszki, na środku położyć jagody, zlepić ciasto, uformować okrągłe bułeczki.

Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Można posmarować roztrzepanym jajkiem.

Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni ok 25 minut.
Ocena przepisu: 1 (1 gł.)
Wyświetlenia: 436
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 25min.
Czas przygotowania: 60 min.
Czas pieczenia: 25 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Jagodzianki
milutka1609

Dodane przez:

milutka1609

2015-09-26
Jagodzianki
>
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Ciasto z rogalików

Ciasto z rogalików

perfekt

Dodane przez:

perfekt

2016-01-17
Ciasto z rogalików
Ciasto drożdżowe z dynią

Ciasto drożdżowe z dynią

milutka1609

Dodane przez:

milutka1609

2016-01-30
Ciasto drożdżowe z dynią
Bułki z serem

Bułki z serem

kuchareczka221

Dodane przez:

kuchareczka221

2016-02-28
Bułki z serem
Chałka waniliowa na maślance

Chałka waniliowa na maślance

paulina2157

Dodane przez:

paulina2157

2016-03-30
Chałka waniliowa na maślance

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Jagodzianki

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017