Kategorie przepisów

Jałowcowa podsuszana, pieczona - kiełbasa

Opis

Swojskie jadło...czyli domowe wyroby wiemy co w nie wkładamy a w rezultacie wiemy co jemy.

Składniki

  • tłusta, nieścięgnista wieprzowina 1 kg
  • chuda nieścięgnista wieprzowina 1 kg
  • młoda wołowinka 1 kg
  • słonina 250 g
  • sól kuchenna 50 g
  • saletra 5 g
  • cukier 8 g
  • czarny pieprz 5 g
  • owoce jałowca - suszone 5 - 7 g

Sposób przyrządzenia

Słoninę i mięso kroimy w drobną kosteczkę, usuwając błony. Sól kuchenną przesiewamy, pieprz mielimy. Sól, pieprz i saletrę dodajemy do masy mięsno-słoninowej, mieszamy i razem wyrabiamy. Wyrobione rozkładamy w cienkiej uklepanej warstwie w chłodnym pomieszczeniu i pozostawiamy na całą dobę. Suszone owoce jałowca zalewamy letnią wodą ( 10-cio krotna objętość owoców) i pozostawiamy w wodzie również przez dobę. Po upływie doby - jałowiec odcedzamy z pozostałej nie wchłoniętej wody i rozcieramy na miazgę dodając pod koniec do utartej miazgi pozostałą odcedzoną wodę oraz cukier, mieszamy i dodajemy do masy mięsnej. Masę mięsną wyrabiamy (masujemy) tak długo, aż stanie się kleista. Wyrobioną masą napełniamy ściśle kiełbaśnice i poprzez nakłuwanie ich usuwamy zgromadzone w kiełbasach powietrze. Kiełbaski układamy koliście tak, by powstał kształt wianków. Pozostawiamy kiełbasy w osłonkach w temperaturze ok. 15 stopni c jeszcze przez 3 - 3, 5 godziny a potem pieczemy lub wędzimy. A pieczemy w bardzo gorącym i gęstym dymie przez około 05 - 3/4 godziny w temp. Około 85 stopni c, aż do osiągnięcia brązowej barwy kiełbasy. Następnie studzimy w chłodnym i przewiewnym miejscu. Kiełbasę taką możemy również wędzić w zimnym dymie jałowcowym w ciągu 2 - 3 dni. Również możemy ją wędzić w gorącym dymie przez 1, 5 - 2 godzin. Jeśli nasze kiełbaski po uwędzeniu lub upieczeniu ważą za dużo, tzn, gdy ich waga przekracza 3/4poczatkowej wagi (tzn. Masy surowej)to podsuszamy je w chłodnym i przewiewnym miejscu. A ewentualny nalot ściera z niej czystą ściereczką.
Ocena przepisu: 3 (1 gł.)
Wyświetlenia: 1059
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Jałowcowa podsuszana, pieczona - kiełbasa
aseret#

Dodane przez:

aseret

2010-01-11

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Krążki ziemniaczane

Krążki ziemniaczane

Danusia19671#

Dodane przez:

Danusia19671

2010-01-19
Krążki ziemniaczane
Krople czosnkowe - lecznicze

Krople czosnkowe - lecznicze

aseret#

Dodane przez:

aseret

2010-01-11
Gotowe do spożycia krople czosnkowe i mleko w kieliszku, aby rozpuścić w nim kropelki i wypić

Komentarze

Do przepisu na: Jałowcowa podsuszana, pieczona - kiełbasa

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014