Kategorie przepisów

Kaczka pieczona biała

Składniki

Sposób przyrządzenia

Kaczkę oczyścić, umyć pod bieżącą wodą i natrzeć solą. Brytfannę podgrzać na krawędzi pieca. Widoczne kawałki tłuszczu odciąć z kaczki tak, aby nie uszkodzić jej skóry, po czym rozdrobnić i wytopić w brytfannie. Do gorącego tłuszczu (może go być niewiele, ale to nie szkodzi) włożyć kaczkę i mocno ją obsmażyć ze wszystkich stron. W trakcie obsmażania nadal będzie wytapiał się tłuszcz. Gdy kaczka będzie dostatecznie rumiana należy lekko posypać ją majerankiem, podlać niewielką ilością wody, przykryć brytfannę pokrywką i całość wstawić do piekarnika. W trakcie pieczenia wielokrotnie obracać i podlewać wodą. Gdy mięso będzie już miękkie zdjąć przykrywkę i piec jeszcze przez chwilę dla lepszego zrumienienia i w celu powstania delikatnej chrupiącej skórki. Po upieczeniu gorącą kaczkę podzielić na cztery do sześciu części i podawać z sosem naturalnym lub zagęszczonym zawiesiną z mąki pszennej i wody, obok klusek śląskich białych lub klusek z bułek i sałatki z kapusty czerwonej.
Ocena przepisu: 2 (7 gł.)
Wyświetlenia: 5854
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kaczka pieczona biała
agabi#

Dodane przez:

agabi

2010-11-29
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kurczak w przyprawach

Kurczak w przyprawach

eureka#

Dodane przez:

eureka

2010-11-29
Kura faszerowana

Kura faszerowana

slonko321#

Dodane przez:

slonko321

2010-11-30
Drób faszerowany warzywami

Drób faszerowany warzywami

slonko321#

Dodane przez:

slonko321

2010-11-30
Klopsiki w sosie koperkowym

Klopsiki w sosie koperkowym

aasiik#

Dodane przez:

aasiik

2010-12-30

Komentarze

Do przepisu na: Kaczka pieczona biała

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014