Kategorie przepisów

Kaczka z jabłkami i żurawiną

Składniki

Sposób przyrządzenia

Sprawioną kaczkę myjemy i osuszamy.
Z zewnątrz i wewnątrz nacieramy ją solą, pieprzem i częścią (1,5 łyżki) majeranku i odstawiamy w zimne miejsce na około 60 minut.
Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwany gniazda nasienne, posypujemy je resztą (0,5 łyżki) majeranku i napełniamy nimi wnętrze kaczki.
Otwór zaszywamy grubą nicią bawełnianą, albo spinamy wykałaczkami..
Kaczkę wkładamy do formy, polewamy stopionym masłem, podlewamy winem, skrapiamy wodą.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 stopni C. około 90 minut.
Od czasu do czasu kaczkę podczas pieczenia skrapiamy wodą i polewamy powstałym podczas pieczenia sosem.
Po około 40 minutach kaczkę odwracamy.
Upieczoną kroimy, polewamy powstałym sosem. Podajemy z żurawiną.
Ocena przepisu: 1 (4 gł.)
Wyświetlenia: 5685
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 3godz. 0min.
Czas przygotowania: 3 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Zawijane piersi z kurczaka

Zawijane piersi z kurczaka

mala#

Dodane przez:

mala

2008-12-26
Udka kurczaka pieczone

Udka kurczaka pieczone

mala#

Dodane przez:

mala

2008-12-26
Indyk w zielonym curry z orzechami ziemnymi

Indyk w zielonym curry z orzechami ziemnymi

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-12-28
Pyszne i ostree
Nóżki i filety pieczone w słodko-pikantnej marynacie

Nóżki i filety pieczone w słodko-pikantnej marynacie

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-12-28
Prosta potrawa ale wyjątkowo aromatyczna.

Komentarze

Do przepisu na: Kaczka z jabłkami i żurawiną

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014