Kategorie przepisów

Przepis na Kapusta z grochem

Składniki

Kapusta z grochem - jak zrobić

Groch namoczyć przez noc w wodzie.
Kiszoną kapustę pokroić, włożyć do garnka i zalać zimną wodą (do połowy garnka). Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Następnie wsypać do kapusty uprzednio namoczony groch. Gotować na wolnym ogniu przez około godzinę do uzyskania średniej twardości.
W osobnym garnku ugotować ziemniaki.
Ugotowane ziemniaki zetrzeć na tarce do garnka z gotującą się kapustą i grochem. Dodać szczyptę soli i pieprzu. Gotować jeszcze około 15 minut. Następnie odlać wodę z ugotowanej kapusty i grochu.
Ocena przepisu: 4 (75 gł.)
Wyświetlenia: 131156
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Kapusta z grochem
kuchareczka87

Dodane przez:

kuchareczka87

2008-12-28
groch z kapustą
Kapusta z grochem
mrozluk

Dodane przez:

mrozluk

2008-12-29
>
Ten przepis ma w ulubionych 12 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Łazanki z kapustą i grzybami

Łazanki z kapustą i grzybami

anann

Dodane przez:

anann

2010-01-29
Tarta fetowa wiosenna

Tarta fetowa wiosenna

agnieszqa

Dodane przez:

agnieszqa

2006-11-01
Langosz MMowa II faza

Langosz MMowa II faza

Dodane przez:

2006-06-15

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Kapusta z grochem

!rafał#

!rafał

2011-02-01 19:36:04

Do Lukasz...w 100% się z Tobą zgadzam , taki sam przepis pamiętam z domu , babcia tak robiła i taka kapustka jest przepyszna...
!tradycjonalista od święta#

!tradycjonalista od święta

2010-12-22 18:27:40

witam ,szukam przepisów i nie sądziłem że jest tyle zamieszania wokół grochu z kapustą na każdym forum szok!!! cytuje 'na tym zdjęciu jest fasola a nie groch" ja zrobiłem kiedyś z soczewicy i luzik zdrowo.... pysznie ...nigdy więcej jej nie kupię :)trzymajta się heehee merry x-mass people
!hohorka#

!hohorka

2010-12-21 09:39:25

ja oosobiscie dodaje troche podsmazonego boczku
a co do grochu to rzeczywiscie sie nie ugotuje w kapuscie
wiem z własnego doswiadczenia(początki mojego gotowania)
POZDRAWIAM
!Halina#

!Halina

2010-07-23 14:32:55

Przepis Lukasza znakomity, w mojej rodzinie ojciec robil tak samo. Palce lizac!
!Lukasz#

!Lukasz

2010-02-26 09:40:04

zdjęcie pokazuje faktycznie groch... brawo dla wstawiającej/ego ...W mojej rodzinie robi się to troszkę inaczej niż w podanym przepisie... groch namoczyć... potem rozgotować go, osobno kapustę gotować do stanu "miękkości", to samo z ziemniakami... podsmażyć też troszkę cebulki i wrzucić wszystko do dużego garczka i potłuc aż wszystko ładnie się zmiesza dodając przypraw.... potem na patelni boczuś podpiekamy, może być kiełbaska w kosteczkę pokrojona i dodać już "gotową" kapustę do tego i chwile podsmażyć jeszcze... dopiero wtedy kapusta ma "charakter" ;) pozdrawiam

2010-02-24 19:02:34

śmieszny przepis ale fajny

2010-01-17 23:42:11

Jest to potrawa ciężkostrawna i jakoś nie przypadła mi do gustu,a te komentarze, oj!
!ania#

!ania

2010-01-04 21:43:21

Sluszna uwaga, w produktach kwasnych zade skladniki sie nie ugotuja. Jesli ktos nie zna sie sie na gotowanie nie powinien takch glupot wypisywac.
!włodek#

!włodek

2009-12-31 12:06:38

bardzo dobrze się pierdzi potym proponuje groch nie łuskany lepszy efekt
!malwinka#

!malwinka

2009-10-15 15:48:43

JA tam groch gotuję razem z ziemniakami i jakąś wkładkę wrzucam[kości z karczku}ziele ,listek ,marchewka.kapusta słodka osobno ostudzona i odciśnięta.po ugotowaniu fasoli i ziemniaków gniotę tłuczkiem po czy dodaję kapustę mieszam podsmażam boczek z cebulką przyprawy czyli pieprz.PYCHA POLECAM WSZYSTKIM
!grzesiek#

!grzesiek

2009-05-18 19:25:35

przpis jest nie precyzyjny bo groch w kiszonej kapuście tak jak Heniu zauważył się nie ugotuje
!anula#

!anula

2009-01-09 05:05:04

Proponuje dodac pod koniec gotowania,podsmazone skwarki z boczku
!jolcik#

!jolcik

2008-12-23 20:57:58

proponuje dodac odrobine masła tak jest w bardzo staropolskich przepisach i naprawde wtedy wychodzi przepyszne,Przepis prosty ale rzeczywiście nie jest zaznaczone ze groch gotujemy oddzielnie
!ja#

!ja

2008-12-23 12:58:05

zamiast ziemniaków proponuje przetezec czesc grochu przez sito dodać grzydów
!anetka#

!anetka

2008-12-23 11:36:55

mój dziadek czasami robi ją na obiad w niedziele zawsze jest dobra .To moja ulubiona potrawa Wigilijna!
!nata#

!nata

2008-12-22 17:34:43

a takie male pytanko groch luskany czy nie....?
!ewa#

!ewa

2008-12-20 09:38:14

czyli osobno gotujemy groch?a potem łączymy z kapustą?
!Henryk J#

!Henryk J

2008-12-13 21:38:29

Przepis dobry tylko nie wykonalny groch gotujemy w małym naczyniu na pół twardo bo w kwasie będziemy go gotować kilka godzin chyba że kapusta będzie dobrze wypłukana o czym nie ma mowy w przepisie smacznego

2008-11-02 16:24:31

Do kapusty kwaszonej dobrze jest dodać kminku lub szczypta cząbru

2008-10-15 19:23:12

Do tego jest potrzebna dobra okrasa.
!Agnieszka#

!Agnieszka

2008-05-06 14:37:35

a ja do tego dania daje podsmazone jeszcze miesko w kawalkach pycha jest wtedy smaczne danko polecam!!!
!mama kucharka#

!mama kucharka

2007-12-23 23:10:41

piekny przepis uwielbiam kapustke i jestem juz od niej strasznie gruuuuuuuuuuuuuuuupzdsr i smacznegouuuuuuuuba
!kucharz#

!kucharz

2007-12-23 21:27:25

Bardzo dobra rada dla Markoniego.
Na wigilijne danie zawsze dodajemy masło a nie smalec. A zamiast ziemniaków może być zasmażka, oczywiście na masle.No i w krakowskiem je się kapustkę z fasolką
!badboy#

!badboy

2007-12-23 18:13:23

a ja do tego dodalem grzybki suszone , normalnie niebo w gebie !!!!!!!!!!
!Mirgulka,#

!Mirgulka,

2007-12-23 16:34:13

barzdo dobry przepis ; ]
!Waldek#

!Waldek

2007-12-23 11:20:59

od lat w mojej rodzinie jest to potrawa typowo wigilijna bez której nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Zawsze oprócz ziemniaków (rozgotowanych !) i grochu dodajemy do potrawy ... olej - około 500 ml/kg kapusty . Dopiero jest co zlizywać z palców !
Gorąco polecam ! A niedowiarków zachęcam do przetestowania.
!Markoni#

!Markoni

2007-12-21 15:36:40

Dobra rada dla yokona.Do kuchni to ty się synu lepiej nie zbliżaj, lub zapisz się na kurs gotowania przy lokalnym kole gospodyń wiejskich.
!Radomir#

!Radomir

2007-12-18 14:46:51

SKWARECZKI!!!!
Wazniejsze niz grzybki i nnne pierdoly...
Podsmazona sloninka to kropka nad i.
ej gosposie wsyd az zeby chlop...
!yokon#

!yokon

2007-12-18 09:58:47

ja dodaje tez lyzke masla do smaku !!
!poli97#

!poli97

2007-12-17 15:33:43

Hmm musi to byc na[rawde przepyszne skoro wszyscy sie nią zachwycają muszę ją przygotować na wigilię może stanie sie to teraz tradacją jak kapusta z grzybami:):):)

nigdy nic nie wiadomo
:)::):):):):p
!val#

!val

2007-12-14 07:13:49

dzięki za przepis, chce ugotować tę potrawę na święta
!MaTi#

!MaTi

2007-12-13 16:24:18

Bardzo dobry przepis. Jak zrobiłem te danie wszystkim smakowało. PoZdRo
!anulka#

!anulka

2007-11-30 14:51:03

A ja robię troszkę inaczej : gotuję groch łuskany ( on zagęszcza kapustę), w trakcie gotowania kapusty dodaję lekko zrumienioną cebulę oczywiście ziele i liść też. po połączeniu grochu z kapustą dodaję zmiażdżony czosnek-tylko dla smaku. Rodzinie i znajomym bardzo smakuje moja kapusta bardzo smakuje.
!bzieć#

!bzieć

2007-11-27 19:54:43

dzięki za przepis wyszło super

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015