Kategorie przepisów

Karkówka pieczona

Opis

Domowe pieczyste... i co tu więcej dodać... trzeba piec i zajadać :-)

Składniki

Sposób przyrządzenia

Karkówkę nacieramy solą. Pieprzymy, posypujemy czosnkiem i majerankiem.
Wkładamy do naczynia, skrapiamy olejem, przykrywamy naczynie i odstawiamy na noc do lodówki.

W naczyniu do zapiekania, wyłożonym pergaminem, układamy karkówkę, przykrywamy warstwą pergaminu, przykrywamy pokrywką i wkładamy do piekarnika.

Pieczemy 1 godz. 15 min. w temperaturze 190 stopni. Wyłączamy piekarnik i pozostawiamy w nim mięso na 30 min. Po tym czasie wyjmujemy karkówkę.
Kroimy w plastry.
Ocena przepisu: 4 (15 gł.)
Wyświetlenia: 82262
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Karkówka pieczona
jotka#

Dodane przez:

jotka

2008-10-22
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 10 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Schab faszerowany morelami

Schab faszerowany morelami

vilyte#

Dodane przez:

vilyte

2008-11-19
Watróbka z cebulką

Watróbka z cebulką

monaliza#

Dodane przez:

monaliza

2008-10-23

Zobacz wszystkie (10)

Komentarze

Do przepisu na: Karkówka pieczona

!Dana#

!Dana

2011-04-17 20:11:49

do marynaty karkówki ja dodaję--: olej- słodką mieloną paprykę- sól-pieprz-czosnek- ziele ang-owoce jałowca-ocet balsamiczny-płaską łyżeczkę cukru-majeranek- tymianek w lodówce karkówka stoi 3-4 dni przewracam Potem wyjmuję troszkę ściskam sznurkiem i wrzucam do wrzącej wody trzymam za sznurek ok.3,5min wyjmuję i wkładam do brytfanny skrapiam oliwą można położyć plastry boczku ,słoniny podlać soloną wodą i piec komu zależy na szybkim daniu to można karkówkę włożyć do szybkowara i ugotować Może ktoś coś z tego wybierze
!jaga#

!jaga

2010-04-03 19:52:00

Ja karkowke osc dobrze maguje [magga] posypuje pieprzem wegeta na dno daje troche smalcu czosnek 1 cebule przekrojona na pol i podlewam woda daje do piekarnika i pieke w piekarniku [190] ile wazy tyle minut polecam smacznego

2010-03-12 19:54:32

z karkówki jak najbardziej można robić kotlety - tak samo, jak schabowe!
!ciastek#

!ciastek

2009-11-07 09:05:07

mam nadzieje ze to działa dziekuje i pozdrawiam
!step2#

!step2

2009-10-29 10:33:50

Karkówkę albo gotujemy w wodzie, albo pieczemy. Jeżeli ktoś nie jest doświadczony w tych sprawach to tylko gotować, ZAWSZE wyjdzie dobra. Z karkówki nie robi się kotletów schabowych!!!
Karkówka gotowana, np: 1,5kg:Robimy zalewę. Przegotowana lekko ciepła woda ok. 0,2l (nigdy olej), 8-12 ziaren ziela angielskiego rozbijamy np w wyciskarce do czosnku, 4-5 listków laurowych łamiemy na drobne kawałeczki, wyciskamy 1 max 2 ząbki czosnku ( więcej czosnku spowoduje, że karkówka będzie się mazać, będzie za miękka), pieprz - 1 płaską łyżeczkę (od herbaty) na 3kg, no i sól. Soli ok. 3 duże płaskie łyżki (do jedzenia zupy) na 2kg. Sól można zastąpić wegetą ale zasłoni smak prawdziwego mięsa. Zalewę wymieszać, odczekać 30 min, nasmarować karkówkę, lekko (LEKKO) oprószyć majerankiem i do folii aluminiowej. Potem do lodówki na 3 doby. Po 3 dniach nalać do sporego garnka wody (nie solić), zagotować, włożyć mięso tak, aby było całe przykryte i gotować na najmniejszym możliwym ogniu. Czas gotowania liczymy od momentu wrzenia. Gotujemy (pyrkoczemy) 1,5 godz. na 1 kg mięsa. Karkówka nigdy sie nie przypali, zawsze będzie miękka, a z resztki wody łatwo zrobić sos.
Karkówka pieczona:
Zalewa taka sama jak w wersji gotowanej ale ilości przypraw o 20-30% mniejsze. Pieczemy w temperaturze 90-100 stopni. na 1kg - 2 godz. Przy 200 stopniach - 1 kg 45min. Dobrze jest przed pieczeniem wyjąć karkówkę z lodówki na 4-5 godzin, dla uzyskania temperatury zbliżonej do pokojowej.

2009-07-10 21:36:57

Nie ma to jak tylko naturalne przyprawy do pieczenia mięska,wtedy jest naprawdę pyszne.Też tak piekę.
!xxl#

!xxl

2009-07-05 10:43:20

właśnie piekę zobaczymym co wyjdzie

2008-10-22 22:33:52

irma - jeżeli jest to jedyna "merytoryczna" uwaga do tego przepisu - to nie jest źle :-)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014