Kategorie przepisów

Przepis na Kartacze z mięsem

Opis

Pyszne,sycące:)polecam

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1 kg

ciasto

farsz

dodatki

Kartacze z mięsem - jak zrobić

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę ziemniaczanej mąki.

Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz i troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.

Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Smacznego.
Ocena przepisu: 3 (14 gł.)
Wyświetlenia: 38633
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Kartacze z mięsem
anullka7

Dodane przez:

anullka7

2008-10-28
Kartacze z mięsem
mrozluk

Dodane przez:

mrozluk

2008-12-30
Kartacze z mięsem
kammcia888

Dodane przez:

kammcia888

2009-02-28
>
Ten przepis ma w ulubionych 13 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Parówki zapiekane z serem

Parówki zapiekane z serem

mrozluk

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-29
Gołąbki z kaszą i serem

Gołąbki z kaszą i serem

mrozluk

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-31
Strogonow

Strogonow

mrozluk

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-31

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Kartacze z mięsem

2013-03-12 08:27:35

ciasto może przylepiać się do rąk więc trzeba je oprószyć lekko mąką, jadłam je kiedyś ale z mięsem mielonym i smakowały mi
!maria#

!maria

2011-10-20 20:39:54

Do prawdziwych kartaczy dodaje się mięso surowe,zmielone,dobrze przyprawione,wtedy smak z mięsa wejdzie do masy ziemniaczanej są pyszne.
!ekocol#

!ekocol

2011-09-25 08:22:08

bardzo smaczne
!basiajanek7@o2,pl#

!basiajanek7@o2,pl

2011-01-17 22:10:18

jeszcze nie jadłam ale jestem przygotowana na jutro
aby zrobić na obiad, farsz mam zrobiony z gotowanej
łopatki i wołowiny . po zjedzeniu odpiszę .pa
!irmina#

!irmina

2010-11-24 13:27:03

jak ja robiłam to wyszło mi za mało a tyle roboty... lepiej więcej ziemniaków to przynajmniej są efekty...
!......:)#

!......:)

2010-09-06 21:54:51

wyszło mi 32 kartacze :)
ale przepis BDB nie rozwalają sie i ciasto pyszne :) polecam
!plom#

!plom

2010-06-15 01:01:42

marek uwierz mi ale ta porcja bedzie ok nawet dla dwojga, jak odcisiesz surowe ziemniaki to wbrew pozorom nie wiele ich zostaje, a jesli nawet wyjdzie wiecej tych kartaczy zawsze mozesz pokroic w plasterki i podsmazyc na kolacje albo drugiego dnia, wiem ze niektorzy jedza je ze smietana,
!Marek#

!Marek

2009-11-16 16:55:11

Szkoda tylko, że nie podałaś na ile osób jest ta porcja. 2,5 kg ziemniaków surowych + 8-9 ugotowanych, to chyba dla plutonu wojska? To dość syte danie i nie da się zjeść więcej, jak 2 sztuki wielkości dłoni, przez jedną osobę. Dziękuję za przepis, jednak teraz będę musiał mocno kombinować, jak zmniejszyć porcje, by wystarczyło na jeden obiad, dla dwóch osób.

2008-11-02 21:10:26

Je się ją raz na jakiś czas, nie codziennie:) ale z to jaka pyszna:)

2008-10-30 22:31:49

Dość kaloryczna ta potrawa.

2008-10-28 17:04:21

Nie dodało łopatki wieprzowej 1kg do farszu:)

2008-10-28 16:55:40

Wow super:)))

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015