Kategorie przepisów

Kartacze z mięsem

Opis

Pyszne,sycące:)polecam

Składniki

  • łopatka wieprzowa 1 kg

ciasto

farsz

dodatki

Sposób przyrządzenia

Surowe ziemniaki zetrzeć na tarce, wylać na sitko żeby odciekły, soku nie wylewać.
Ugotowane ziemniaki zmielić przez maszynkę. Surowe dobrze odcisnąć przez gazę, wymieszać z ugotowanymi, odlać sok ziemniaczany, a krochmal który tam został, dodać do ziemniaków, lekko posolić i wyrobić ciasto, dodać 1 łyżkę ziemniaczanej mąki.

Mięso pokroić na kawałki, ugotować jak na pasztet z warzywami, zmielić przez maszynkę, dodać startą cebulę, sól, pieprz i troszkę roztartego majeranku, jajko, wyrobić farsz.

Formować kartacze jak dłoń, nadziewać mięsem.
Gotować w lekko osolonej wodzie, 20-25 minut.
Polać skwarkami i przesmażoną cebulą.
Smacznego.
Ocena przepisu: 3 (14 gł.)
Wyświetlenia: 37586
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kartacze z mięsem
anullka7#

Dodane przez:

anullka7

2008-10-28
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 13 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Parówki zapiekane z serem

Parówki zapiekane z serem

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-29
Gołąbki z kaszą i serem

Gołąbki z kaszą i serem

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-31
Strogonow

Strogonow

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-31

Zobacz wszystkie (12)

Komentarze

Do przepisu na: Kartacze z mięsem

2013-03-12 08:27:35

ciasto może przylepiać się do rąk więc trzeba je oprószyć lekko mąką, jadłam je kiedyś ale z mięsem mielonym i smakowały mi
!maria#

!maria

2011-10-20 20:39:54

Do prawdziwych kartaczy dodaje się mięso surowe,zmielone,dobrze przyprawione,wtedy smak z mięsa wejdzie do masy ziemniaczanej są pyszne.
!ekocol#

!ekocol

2011-09-25 08:22:08

bardzo smaczne
!basiajanek7@o2,pl#

!basiajanek7@o2,pl

2011-01-17 22:10:18

jeszcze nie jadłam ale jestem przygotowana na jutro
aby zrobić na obiad, farsz mam zrobiony z gotowanej
łopatki i wołowiny . po zjedzeniu odpiszę .pa
!irmina#

!irmina

2010-11-24 13:27:03

jak ja robiłam to wyszło mi za mało a tyle roboty... lepiej więcej ziemniaków to przynajmniej są efekty...
!......:)#

!......:)

2010-09-06 21:54:51

wyszło mi 32 kartacze :)
ale przepis BDB nie rozwalają sie i ciasto pyszne :) polecam
!plom#

!plom

2010-06-15 01:01:42

marek uwierz mi ale ta porcja bedzie ok nawet dla dwojga, jak odcisiesz surowe ziemniaki to wbrew pozorom nie wiele ich zostaje, a jesli nawet wyjdzie wiecej tych kartaczy zawsze mozesz pokroic w plasterki i podsmazyc na kolacje albo drugiego dnia, wiem ze niektorzy jedza je ze smietana,
!Marek#

!Marek

2009-11-16 16:55:11

Szkoda tylko, że nie podałaś na ile osób jest ta porcja. 2,5 kg ziemniaków surowych + 8-9 ugotowanych, to chyba dla plutonu wojska? To dość syte danie i nie da się zjeść więcej, jak 2 sztuki wielkości dłoni, przez jedną osobę. Dziękuję za przepis, jednak teraz będę musiał mocno kombinować, jak zmniejszyć porcje, by wystarczyło na jeden obiad, dla dwóch osób.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014