Kategorie przepisów

Keks tradycyjny

Opis

Inny bo z makiem keks.

Składniki

do formy

lukier

Sposób przyrządzenia

Rodzynki wyparzamy. Orzechy, migdały oraz kandyzowane owoce siekamy. Wszystko razem mieszamy z suchym makiem. Żółtka oddzielamy od białek. Masło ucieramy z cukrem i ucierając dodajemy po 1 żółtku, -
po utarciu masy z żółtkami dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli na sztywną pianę i delikatnie dodajemy do ciasta razem z bakaliami. Wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do wysmarowanej i posypanej bułką tartą blaszki o wym 22 na 35 cm. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni c przez około 45 - 50 minut. Lukier: wszystkie składniki przekładamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu , aż powstanie gęsta masa (trwa to około 15 - 20, czasami krócej, ale nie wiem od czego zależy ten czas, może od zawartości tłuszczu w mleku, masła w maśle, czy słodyczy cukru)
ciepłym lukrem polać ciasto i pozostawić w blaszce do zastygnięcia.
Ocena przepisu: 3 (1 gł.)
Wyświetlenia: 1336
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Keks tradycyjny
aseret#

Dodane przez:

aseret

2010-01-13
składniki keksowe
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Keks niedzielny

Keks niedzielny

monkuz2#

Dodane przez:

monkuz2

2010-01-18
Keksik

Keksik

jotesa#

Dodane przez:

jotesa

2010-02-24
Gotowy keks
Keks prosty

Keks prosty

jotesa#

Dodane przez:

jotesa

2010-02-27
Keks mocno cytrynowy

Keks mocno cytrynowy

anullka7#

Dodane przez:

anullka7

2010-04-05

Komentarze

Do przepisu na: Keks tradycyjny

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014