Kategorie przepisów

Kiełbasa wiejska

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mięso i słoninę zmielić, dodać przyprawy i przeciśnięty czosnek, dolać ok. 1 szklankę wody, wszystko dokładnie wymieszać i wyrobić na jednolitą masę. Nadziewać nią jelita formując kiełbaski. Wędzić ok. 4 godziny w dymie o temp. ok. 70 stopni. Kiełbasę można zamiast tego upiec w piekarniku. Wprawdzie ma inny kolor niż po wędzeniu, ale też jest pyszna.
Ocena przepisu: 3 (3 gł.)
Wyświetlenia: 12032
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 5godz. 0min.
Czas przygotowania: 5 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kiełbasa wiejska
kurczaczek69#

Dodane przez:

kurczaczek69

2010-08-30
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kiełbasa smażona z cebulą
Podsmażane parówki

Podsmażane parówki

beatkaa153#

Dodane przez:

beatkaa153

2010-09-29
Gdy głodni goście za drzwiami, a w lodówce żarówka to lepszy rydz niż nic...
Domowa biała kiełbasa

Domowa biała kiełbasa

mala_mi33#

Dodane przez:

mala_mi33

2010-11-03
Domowa kiełbasa

Domowa kiełbasa

iziona#

Dodane przez:

iziona

2010-10-25
Uwędzona kiełbaska.

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Kiełbasa wiejska

!kasia#

!kasia

2011-01-26 10:21:07

Ja kiełbasę wędzę 2 godziny dymem 75 stopni ,wychodzi idealna i oczywiście drzewem owocowym,nigdy innym

2010-08-24 21:49:02

u mnie używa się drzewa olszowego i z tego co wiem to ono jest najlepsze.najważniejsze żeby mięso było dobrze!!! wyrobione i dobrze nabite w jelita,no i dym nie może być za gorący bo popęka.;-)

2010-08-24 09:26:22

O jajku nie wiedziałam. Muszę spróbować. A do ognia faktycznie można dodać różne rzeczy wtedy kiełbaska będzie miała fajny kolor i smak. Ważne że drzewo musi być niedawno ścięte, najlepiej chyba pasuje dąb lub jagoda.

2010-08-21 14:56:04

u mnie do takiej kiełbasy koniecznie dodaje się jedno jajko i wodę zimną .wtedy lepiej obiera się ze skórki.a wyrabiać trzeba długo i dokładnie napełniać jelita żeby kiełbaska po wędzeniu była ładna okrągła a nie wyglądała jak ususzona.a do wędzenia dodaję 2 gałązki jałowca wtedy ma fajny zapach!;-)polecam!!!!

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014