Kategorie przepisów

Kiełbasa włoska (bolońska)

Opis

przepis pochodzi z książki "Domowe wyroby mięsne" T. Kłosowskiego

Składniki

  • mięso wieprzowe 2 kg
  • wino białe 1 szkl
  • krew wieprzowa 1 szkl
  • sól 2 dag
  • pieprz 2 dag
  • cienkie jelita wieprzowe

Sposób przyrządzenia

Mięso przepuścić przez maszynkę.
Dolać wino i krew, dolać soli i pieprzu do smaku.

Wszystko razem dobrze utrzeć i napełniać masą cienkie jelita wieprzowe wymoczone w serwatce.

Kiełbasy obsuszyć, lekko uwędzić w zimnym dymie, posmarować oliwą i przechowywać w kamiennym garnku.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 3601
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kiełbasa włoska (bolońska)
dorota20w#

Dodane przez:

dorota20w

2009-01-09
kiełbasa
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Jaja w koszulkach topione

Jaja w koszulkach topione

aseret#

Dodane przez:

aseret

2008-11-03
przygotowanie do robienia jajek w koszulkach - topionych
Bretonka - moja

Bretonka - moja

aseret#

Dodane przez:

aseret

2008-11-05
Napój pikantny

Napój pikantny

aseret#

Dodane przez:

aseret

2010-01-20
Jajecznica na kiełbasie

Jajecznica na kiełbasie

Danusia19671#

Dodane przez:

Danusia19671

2008-11-04
jajecznica na kiełbasie.

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Kiełbasa włoska (bolońska)

!agnes#

!agnes

2011-08-26 01:20:46

witam,na tym portalu jestem po raz pierwszy,
podalam wczesniej wlasciwy przepis na wloska kielbaske,
raz jeszcze zycze smacznego:
wieprzowina,nasiona kopru wloskiego (podsmazone ok,5 min na oliwie i wolnym ogniu,)duzy ,posiekany peczek pieruszki, sol pieprz i jelita .podaje sie ja pieczona,gotowana ,do lasgne,do pizza,do sosu marinara, do zupy ,do ryzu z sosem serowym w podluzne plastry na sniadanie do sadzonych jajek i tak mozna bez konca. w TYM WYDANIU WINO WLEWA SIE DO SZKLANKI I POPIJA ZE SMAKIEM UPIECZONA KIELBASKE NA TALERZU:-)Kobietki ale ,zeby mieso wieprzowe okrasic winem i krwia i nazwac ten wytwor wyobrazni "wloska kielbaska" to wystarczy gimnazjaliste poprosic ,aby na YAHOO wpisal ITALIAN SAUSAGE i juz macie prawdziwa recepture, ale kochana autorko przepisu "kielbasy bolonskiej" Zycze z caaaalego serducha SMACZNEGO!
!kiełbasa włoska#

!kiełbasa włoska

2011-08-26 01:13:27

Kiełbasa włoska - zupełnie absurdalny przepis na te kiełbase!!!!!
oryginalny i właściwy smak tej potrawy otrzymacie państwo w taki oto sposób:
mięso wieprzowe,sól,pieprz,duży pęczek posiekanej pietruszki,nasiona kopru włoskiego(uprzednio podsmażone na odrobinie oliwy,ok.5min. na wolnym ogniu do zarumienienia i koniecznie ostudzone).Po wymieszaniu z mięsem ,wypełnic jelito cienkie,Odłożyc do lodówki na około 2-3 godziny (można zamrozić)
Podaje się ją smażoną,pieczoną, gotowaną,krojoną i podsmażoną do spagethi, Do zupy włoskiej w kawałkach , podrobioną na małe kawałeczki i zapiekaną w lasagne,pieczoną w ryżu i sosie marinara,itp itd.
Polecam i życze smacznego:-)

2009-01-09 14:40:39

hmmm coś mi tu nie gra.. to nie jest kiełbasa bolońska...
Nawet nie jest wędzona!.. tylko parzona.

2009-01-09 14:39:21

Justine, skąd to oburzenie??? i ughhh?
Czyżbyś nigdy nie jadła kaszanki?? ani czerniny???
Tam też jest krew.

2009-01-09 12:02:54

robiłam ta kiełbasę, jednak bez krwi, tylko z winem - oryginalny smak.

2008-11-02 22:44:34

O jejku naprawde to robilas????? krew....ughhh

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014