Kategorie przepisów

Kiszka ziemniaczana

Opis

Ta kiszka to danie typowo wschodnie, to taka regionalna specjalność.

Jest bardzo prosta w wykonaniu, można ją jeść zaraz po upieczeniu ale bardzo smaczna jest tez taka odsmażana na patelni.

Kiszkę robi moja teściowa a ja robię babkę ziemniaczaną - różni się ona tylko tym, że masę ziemniaczaną wylewamy do blaszki a po wierzchu przed pieczeniem polewamy lekko olejem.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Gotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Surowe ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Boczek kroimy w kosteczkę i podsmażamy z cebulą na patelni.

Wszystko razem mieszamy w misce, doprawiamy solą i pieprzem. Teraz masa napychamy kiszki - końce wiążemy nitką żeby masa nie wypływała.

Układamy je na blaszce wysmarowanej olejem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200'C i pieczemy około 1,5 godziny.Po upływie połowy czasu pieczenia obracamy na drugą stronę.
Ocena przepisu: 4 (1 gł.)
Wyświetlenia: 5669
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kiszka ziemniaczana
ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-25
Ale danie
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Krokiety a'la drożdzowe

Krokiety a'la drożdzowe

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-25
Rosnące krokiety - tuż przed smażeniem
Makaron z sosem pieczarkowym i papryką

Makaron z sosem pieczarkowym i papryką

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-26
Smaczne danie na szybki obiad
Zielona pasta do chleba

Zielona pasta do chleba

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-26
Ja lubię gdy jest mocno czosnkowa
Ziemniaczane łódeczki

Ziemniaczane łódeczki

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2008-11-26

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Kiszka ziemniaczana

!Jola#

!Jola

2009-10-07 14:45:57

Patrycja próbuję dostać kiszkę w sklepach ale niestety nigdzie jej nie ma. Gdzie ją kupujesz ?
!Patrycja:*#

!Patrycja:*

2009-06-13 10:25:02

Teraz ja jem kiszkie ziemiaczaną ale nie taką ochydną tylko kupną. Bo ją uwielbiam i jem ją 2 razy dziennie a ją odlalazłam chyba 1 rok temu..Twoja to feee:(

2008-11-26 12:22:40

Ciekawy przepis...warto wypróbować....... zawsze to coś nowego. Pozdrawiam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014