Kategorie przepisów

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Składniki

Sposób przyrządzenia

Klopsiki:
Mięso wieprzowe zmielić w maszynce( najlepiej lekko zamrożone, wtedy maszynka się nie zatka). Zmielić 1 cebulę. W szklance namoczyć bułkę tartą w 0,5 szklanki mleka, dodać do mięsa. z jednego jajka oddzielić białko, do mięsa dodać samo żółtko, drugie jajko dodać całe. Posolić, popieprzyć dodać posiekaną natkę pietruszki. Wymieszać dokładnie. Uformować małe kuleczki, obtaczać w mące, smażyć na smalcu aż do zarumienienia.

Sos:
Cebulę pokroić w paseczki, zeszklić na maśle. Drobno pokrojone pieczarki dodać do cebuli i dusić na małym ogniu. Gdy już zmiękną dodać 2 kostki grzybowe, dolać około 0,5 litra wody, zagotować, dodać usmażone klopsiki, dusić około 15 minut. Pod koniec zrobić zasmażkę lub śmietanę z mąką do zagęszczenia. Podawać z ziemniakami lub kaszą. Znakomitym dodatkiem do dania są ogórki kiszone.
Ocena przepisu: 5 (2 gł.)
Wyświetlenia: 14073
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Komentarze

Do przepisu na: Klopsiki w sosie pieczarkowym

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014