Kategorie przepisów

Kluchy Śląskie

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ugotowane w lekko osolonej wodzie ziemniaki przepuścić przez praskę i odstawić na chwilę do ostygnięcia.
Wbić jajko,dodać mąkę ziemniaczaną,zagnieść ciasto i ręcznie formować okrągłe kluseczki z wgłębieniem w środku.Wrzucać na gotującą się osoloną wodę.Gdy wypłyną na wierzch zmniejszyć płomień i gotować jeszcze 2-4min w zależności od wielkości naszych klusek.

UWAGA!!!!
Nie musimy bawić się w przeliczanie jednostek,gdyż jest prosta od lat sprawdzona metoda na to,aby kluski zawsze się udały:
Niezależnie od tego z ilu ziemniaków przyrządzamy kluski należy przeciśniętą przez praskę masę ziemniaczaną podzielić na cztery równe części i w miejsce jednej z nich wsypać mąkę ziemniaczaną,tak jak na dołączonym obok zdjęciu:)

Smacznego!!!!!


Ocena przepisu: 4 (9 gł.)
Wyświetlenia: 8596
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kluchy Śląskie
eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-11
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 7 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kiszka ziemniaczana

Kiszka ziemniaczana

kamila1957#

Dodane przez:

kamila1957

2009-09-07
Moskole

Moskole

IwonaF#

Dodane przez:

IwonaF

2009-09-13

Zobacz wszystkie (4)

Komentarze

Do przepisu na: Kluchy Śląskie

!nika#

!nika

2013-05-15 15:34:43

łał

2010-02-08 23:50:34

Ciekawie wyglądają

2009-11-23 23:00:43

Ja tak samo robię kluchy od lat. Ziemniaki ugniatam ręcznie długo, tak aby nie było ani jednej grudki! wtedy są gładkie i pyszne:)

2009-08-11 08:51:35

Fajny pomysł z tym przeliczaniem

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014