Kategorie przepisów

Przepis na Kluski śląskie

Opis

moje ulubione kluseczki:) najchętniej zajadamy z pieczarkami:)

Składniki

Kluski śląskie - jak zrobić

Ugotowane ziemniaki przecisnąć przez praskę i przełożyć do miski. Uklepać je w naczyniu, aby ich powierzchnia była równa. Nożem podzielić ziemniaki na równe cztery części - ćwiartkę masy wyjąć i odłożyć na talerzyk.

W wolne miejsce po ćwiartce ziemniaków wsypać tyle mąki ziemniaczanej, aby powierzchnia ziemniaków znów była równa. Do miski z powrotem włożyć wyjętą ćwiartkę ziemniaków i jajko. Wyrobić wszystko na gładkie ciasto.

Ręce zwilżyć zimną wodą, odrywać po kawałeczku ciasta, formować z niego kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej kulki zrobić palcem zagłębienie - dziurkę. Kluski wrzucać do osolonej, wrzącej wody z dodatkiem oliwy, aby nie zlepiały się.

Gotować 2 minuty.
Wyjąć, osączyć, wkładać na talerze. Podawać z sosem mięsnym lub polane stopioną słoninką i skwarkami.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 826
Ile porcji: 60
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Kluski śląskie
ilka_86#

Dodane przez:

ilka_86

2011-03-14
Kluski śląskie
>
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Jabłko w cieście

Jabłko w cieście

ilka_86#

Dodane przez:

ilka_86

2011-03-16
Jabłko w cieście
Pizza frutti di mare

Pizza frutti di mare

bernika#

Dodane przez:

bernika

2011-03-17
Kluski kładzione na słodko
Kopytkowe placuszki

Kopytkowe placuszki

ilka_86#

Dodane przez:

ilka_86

2011-03-22
Kopytkowe placuszki

Komentarze

Do przepisu na: Kluski śląskie

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015