Kategorie przepisów

Kluski kładzione

Składniki

Sposób przyrządzenia

Żółtko roztrzepujemy w naczyniu z mlekiem i solą, wsypujemy przesianą mąkę i mieszamy dotąd, aż nie będzie grudek. Białko ubijamy ze szczyptą soli i dodajemy do masy żółtkowej z mąką.
Dodajemy do masy łyżkę roztopionego masła i mieszamy dokładnie.

W garnku gotujemy wodę z dodatkiem soli. Łyżkę zanurzamy we wrzątku, nabieramy nią trochę ciasta i wkładamy ciasto do osolonego wrzątku, po czym znów nabieramy łyżką ciasto i wkładamy do wody - postępujemy w ten sposób aż do wyczerpania masy.
Kluski gotujemy przez kilka minut od wypłynięcia na wierzch.

Wyjmujemy kluseczki łyżką cedzakową.
Podajemy kluski kładzione jako dodatek do zup lub jako samodzielne danie.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 561
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 25min.
Czas przygotowania: 20 min.
Czas gotowania: 5 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kluski kładzione
ilka_86#

Dodane przez:

ilka_86

2013-03-20
Kluski kładzione

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Knedle

Knedle

aga-25#

Dodane przez:

aga-25

2013-03-27
Knedle ze śliwkami

Knedle ze śliwkami

beatkaa153#

Dodane przez:

beatkaa153

2013-03-30
Knedle ze śliwkami
Poobiednie kluski

Poobiednie kluski

beatkaa153#

Dodane przez:

beatkaa153

2013-03-30
Poobiednie kluski
Spód do pizzy

Spód do pizzy

Marta1986#

Dodane przez:

Marta1986

2013-04-15

Komentarze

Do przepisu na: Kluski kładzione

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014