Kategorie przepisów

Kluski ziemniaczane-szare

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ziemniaki obrać, opłukać,zetrzeć na tarce o małych oczkach. Wyłożyć na gęste sito (lub wycisnąć lekko przez gazę) i odstawić 20 minut, aby sok odciekł do miski.

Odlać ostrożnie sok z ziemniaków, by pozostawić osiadłą skrobię na dnie miski. Dodać do niej ziemniaki starte, mąkę, sól, pieprz.

Wyrobić na jednolitą masę, dość gęstą. Jeśli jest za rzadka dosypać mąki. Na gotującą, osoloną wodę wrzucać łyżką (maczaną w gorącej wodzie) kluski.

Gotować 7-10 minut od wypłynięcia na małym ogniu.
Odcedzić na sicie.

Boczek pokroić w kostkę lub w paseczki,podsmażyć,dodać cebulkę pokrojoną.
Gdy cebula się lekko zeszkli dodać kluski, wymieszać, ewentualnie doprawić solą i pieprzem, chwilę podsmażyć.

Podawać ugotowaną kapustą kiszoną.
Ocena przepisu: 4 (8 gł.)
Wyświetlenia: 21811
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kluski ziemniaczane-szare
lena#

Dodane przez:

lena

2008-10-16
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Śledzie w śmietanie

Śledzie w śmietanie

lena#

Dodane przez:

lena

2008-10-19
Ziemniaki z twarogiem

Ziemniaki z twarogiem

lena#

Dodane przez:

lena

2008-10-25
Pyzy z mięsem

Pyzy z mięsem

lena#

Dodane przez:

lena

2009-01-19
Leniwe na słodko

Leniwe na słodko

lena#

Dodane przez:

lena

2008-10-23

Zobacz wszystkie (5)

Komentarze

Do przepisu na: Kluski ziemniaczane-szare

2011-10-22 00:41:14

Kluski są bardzo dobre. Ostatnio jak robiłam to popstrykałam zdjęcia i instrukcją obsługi krok po kroku (nie jest to trudne danie, ale jak sie prosto pokarze to przekona się do zrobienia więcej ludzi a nie tylko poznaniaków)

Kluski ziemniaczane rulez!
!Kluska#

!Kluska

2010-08-11 10:45:20

Ja dodaje jeszcze sok z żurawin:) spróbujcie! niebo w gębie:)
Pozdrawiam kuchary:)
!Misia#

!Misia

2010-04-22 14:37:54

A ja do tego wszystkiego dodaję jeszcze biały, rozdrobniony widelcem, ser (półtłusty). Spróbujcie - niebo w gębie :)

2010-01-10 16:25:10

Ale super te szare kluseczki.

2008-11-28 20:43:54

Ja szare kluski robie mieszając pół na pół ziemniaki ugotowane i surowe.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014