Kategorie przepisów

Knedle czeskie

Opis

Te knedle są także bardzo smaczne pokrajane w plasterki i odsmażone. Z kapustą zasmażaną są doskonałym drugim daniem.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Pokroić drobno 10 dag słoniny, wytopić.
Wsypać pokrojoną w kostkę bułkę i mieszając, lekko zrumienić.

Przesiać do miski mąkę, dodać rozmieszane z łyżką ciepłego mleka drożdże, jajka, sól, cukier i wyrobić łyżką dość rzadkie ciasto.

Włożyć grzanki razem ze skwarkami, wymieszać i odstawić, aby ciasto wyrosło, a grzanki napęczniały.
Następnie rękami zwilżonymi w letniej wodzie formować dość spore kule z odcinanego łyżką ciasta. Wkładać je do wrzącej, osolonej wody, gotować (nie za gwałtownie) 10—12 minut.

Podawać knedle odcedzone, polanę stopioną słoniną ze skwarkami.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 6998
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Łazanki z kapustą i pieczarkami
Placuszki Iriny

Placuszki Iriny

mala#

Dodane przez:

mala

2008-12-28
Knedle nadziewane mięsem

Knedle nadziewane mięsem

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-12-12
Racuszki z jabłkiem

Racuszki z jabłkiem

mala#

Dodane przez:

mala

2009-02-02

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Knedle czeskie

!Hanna#

!Hanna

2010-10-21 08:48:27

Te knedle to smak mojego dzieciństwa.Gotowała je moja Babcia.Dla mięsożerców polecam również z gulaszem i surówka z kiszonej kapusty.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014