Kategorie przepisów

Kołacz weselny

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mąkę przesiać i ogrzać. Z drożdży, niewielkiej ilości mąki, odrobiny cukru i mleka sporządzić rozczyn o konsystencji gęstej śmietany, po czym pozostawić do wyrośnięcia. Jaja utrzeć z cukrem, dodać wyrośnięty rozczyn i mąkę, wyrobić. Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki i brzegów naczynia dodać stopiony i wystudzony tłuszcz i dalej wyrabiać do momentu, aż zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza. Wyrobione ciasto pozostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, a następnie wyłożyć na wysmarowaną tłuszczem dużą blachę z niskimi brzegami. Powierzchnię wyrównać ręką, lekko oprószyć mąką i rozwałkować równomiernie wałkiem do ciasta. Na powierzchnię ciasta nałożyć po chwili nadzienie, wyrównać, udekorować posypkami, bakaliami lub pasemkami ciasta w formie kraty i piec w średnio nagrzanym piekarniku ok. 40 minut.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 1339
Ile porcji: 12
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 30 min.
Czas pieczenia: 40 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Masa serowa

Masa serowa

slonko321#

Dodane przez:

slonko321

2010-11-28
Placek sezonowy

Placek sezonowy

slonko321#

Dodane przez:

slonko321

2010-11-28
Słodkie ciasto z bananami

Słodkie ciasto z bananami

agabi#

Dodane przez:

agabi

2010-11-29

Komentarze

Do przepisu na: Kołacz weselny

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014