Kategorie przepisów

Przepis na Kotlet devolay po staropolsku

Opis

Polecam wszystkim! moja rodzinka wcina i wołają o jeszcze.

Składniki

Kotlet devolay po staropolsku - jak zrobić

Najpierw siekamy lub mielimy piersi z kurczaka delikatnie. [ja siekam w robocie tylko 5 sekund]. Następnie solimy mięso już zsiekane i bierzemy na rękę trochę mięsa i posypujemy bułką tartą [do środka], wkładamy kawałeczek masła - zimnego [do środka] - formujemy na małe rakietki [mają być długie i z obu stron mają mieć takie dzióbki]. Panierujemy devolaye w mąka, jajko, bułka tarta -PANIEROWAĆ DWA RAZY!! Będą lepsze. Później smażymy na średnim ogniu. POLECAM Z FRYTKAMI.
Ocena przepisu: 4 (200 gł.)
Wyświetlenia: 113079
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Kotlet devolay po staropolsku
monaliza

Dodane przez:

monaliza

2008-05-06
Kotlet dewolaj po staropolsku
Kotlet devolay po staropolsku
monaliza

Dodane przez:

monaliza

2008-05-06
Kotlet devolay po staropolsku
Opolanka

Dodane przez:

Opolanka

2010-05-06
>
Ten przepis ma w ulubionych 62 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Zapiekanka warzywna

Zapiekanka warzywna

cutemarta

Dodane przez:

cutemarta

2008-01-22
Faszerowane roladki drobiowe
Kotlet

Kotlet "Belweder"

monaliza

Dodane przez:

monaliza

2008-10-05

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Kotlet devolay po staropolsku

2013-03-15 11:31:25

te dewolaje są naprawdę super:) ja jeszcze do środka dodałam natkę pietruszki
!zadowolona#

!zadowolona

2013-02-24 15:28:22

kotleciki rewelacja!!!! Są przepyszne,wlaśnie zrobiłam i zjedliśmy,miodzio!!!Dziekuję za ten przepis:-)
!aew#

!aew

2013-02-10 11:09:00

To Ty piszesz głupoty. Z pieczarkami i serem to nie jest żaden de volay. Prawdziwy de volay jest tylko z masłem, a tamto to roladka z kurczaka
!cyprian#

!cyprian

2012-12-03 11:35:50

powiem ci tylko jedno gustu to widac nie masz ty i nie pisz glupot , bo każdy gotuje i smarzy ja uwaza ja devolay jadłem nawet z pieczarkami i serem powiem jedno bardzo smaczne ziomus i to ty naucz sie gotować^^.pozdro
!alicja#

!alicja

2012-05-15 10:52:09

Ręce moczymy w zimnej wodzie za każdym razem jak formujemy kotlecik.
Mięso wtedy się nie przylepia!
!Mir#

!Mir

2011-06-28 12:51:48

Co za żenada...... dewolaj ( z akcentam na pierwsza sylabe ) staropolski....

Co za biedne gusta macie ludzie, wymyslacie jakies wersje schabowego.
Jedno i to samo maslo maslane, schabowy z kapusta, schabowy z kapusta i tak cale zycie....
Po prostu przykro patrzec na gusta kulinarne przecietnego POlaka....
!enjoy#

!enjoy

2010-12-02 16:05:33

1 litr oleju, tzn smazyc je w glebokim oleju w garnku, tak jak frytki, czy na patelni?

2010-02-04 23:12:34

Kotlety są przepyszne, jadłam takie na przyjęciu weselnym i były bardzo dobre.

2010-01-15 15:44:06

Monalizo te twoje dewolaje są przepyszne.

2009-11-03 21:53:28

Takie pytanko.. bo mięso po przepuszczeniu przez robota jest strasznie lepiące się i ciężko zrobić "rakietki" i to szczelne. Przy smażeniu na patelni wylatuje mi masełko i strasznie pryska :/ Jest na to jakiś sposób ? Czy po prostu trzeba dojść do wprawy bo to mój pierwszy raz :)

2009-10-04 16:06:21

dziekuje maupa2006 :)) ciesze sie ze moje devolaje smakują:)wszystkich pozdrawiam
!Dora#

!Dora

2009-09-13 14:40:41

dzięki temu przepysznemu przepisowi polubiłam znienawidzone dotąd devolay'e. Dzięki:)
!kuchareczka#

!kuchareczka

2009-08-30 14:21:31

robiłam je tydzień temu i robie dzisiaj,pychotka polecam wszystkim

2009-08-29 17:05:26

Debili nie brakuje . Kotlet jest oryginalny i ta akcja z kostka tez jest prawdziwa.

Kotlet pochodzi z francuskiej kuchni XVIII wieku, kiedy to został po raz pierwszy usmażony. Oryginalnie były siekane jak tatar na drobno i dalej jak w przepisie. Masło zaś było wczesniej rozpuszczane by dodać ząbek czosnku i siekanej natki
. Po zastygnięciu forma wałeczka i do kotleta. Powiem tak : Dzis nikt nie sieka piersi ani nie dodaje tej kosti . Dzis są zawijane ale tak naprawde to sa zawijance drobiowe którym brak pieczarek i sera gdzie nie powinno byc masła. Kotlet oryginalny powinien byc siekany .

Nie ma co sie spinać bo to prawda .

Pozdrawiam

2009-07-24 10:16:37

Jak sie nieznam to sie nieodzywam(to ma tyle wspólnego-a ty sie nieznasz)Dziekuje Nucha:)ciesze sie ze wam smakuje:)Pozdrawiam.
Ps.Mieso sie mieli:)) Przepis jest prawdziwy!! mam go z zeszytu umojej prababci która była szefem kuchniw wierzynku-jeszcze ten devolay powinien włozona małą kosc-ale ja juz tego nierobie.Prababcia zrobiła nim furore!
Życze smacznego.
!to ma tyle wspolnego#

!to ma tyle wspolnego

2009-07-03 00:43:12

to ma tyle wspolnego z devolayem co (jak spiewal kazik i mial racje) ja z mercedesami

2009-06-19 18:14:21

a ten serwis powstał chyba żeby podawać nowe przepisy a nie już znane? przepis bardzo ciekawy i nie czepiać się nazewnictwa uwązam że to nie jest żadna mielonka:P
!aLFA#

!aLFA

2009-06-17 11:55:23

To nie jest devolay tylko jakaś mielonka... Prawdziwego devolaya robi się z pełnej, tłuczonej piersi.....
I nie po staropolsku, bo to francuska potrawa...
!ogi#

!ogi

2009-05-12 17:20:53

miesko zmiksowałam w naczyniu do koktaili:)super, nikt nie poznał ,ze miesko troche zmksowałam a wyszło super, nastepnym razem dodam jeszcze troche sera . łatwo , szybko i smacznie. super przepis
!ogi#

!ogi

2009-05-12 17:19:28

miesko zmiksowałam w naczyniu do koktaili:)super, nikt nie poznał ,ze miesko troche zmksowałam a wyszło super, nastepnym razem dodam jeszcze troche sera . łatwo , szybko i smacznie. super przepis
!Michal#

!Michal

2009-04-02 16:32:35

Po pierwsze, ten kotlet nazywa sie "de volaille" a po drugie nie ma on nic wspolnego z kuchnia staropolska.


"Dopóki nie skorzystałem z Internetu, nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów."
Stanislaw Lem
!aga#

!aga

2009-03-23 11:17:28

chyba ja tylko tu czegoś nie zrozumiałam, czyli te piersi są zmielone, czy w całości a tylko rozbite?
!klaudzior#

!klaudzior

2009-03-07 22:53:26

wyszły naprawde pyszne
!deformator#

!deformator

2009-03-07 21:52:20

Ja bym dodal jeszcze kawaleczek koziego/zwyklego sera i cienki pasek wedzonego boczku bez tluszczu po dlugosci.
Moze troszke musztardy jeszcze w srodku i bosko:)
!dorcia34#

!dorcia34

2009-03-07 13:08:33

Superowy przepis!!Zrobilam rewelka!!Faktycznie to kulanie kilka razy w jajku i bulce daje taka chrupkosc i ogolnie!!Pysznosci!!!!Polecam!!
!mis#

!mis

2009-03-06 20:21:34

fajne ciulstwo:)
!Kermit#

!Kermit

2009-02-22 19:28:52

Dziś zrobiłem sobie na obiad. Wyszły pyszne, uwielbiam devolaye :]
!maciek#

!maciek

2009-02-17 15:30:16

Hmm, a może by tak i pięć razy ten mielony panierować. Co za pychota, co za pisownia. Obrzydlistwo.

2009-01-08 13:46:17

ja robie taki ale nie zwijam ich w rulon tylko składam na pół i smaże;)
!wiolex#

!wiolex

2008-11-11 10:41:34

moi drocdy komentujący i czytelnicy :) prawdziwy kotlet devolay jest z piersi z kurczaka z dodatkiem masła i przypraw :) a inne zawijane kotlety np. z serem czy warzywami to już są rolady:) pozdrawiam ;]
!qrcok#

!qrcok

2008-11-08 18:43:49

gdzie kucharek sześć.... tam cycków dwanaście :) mniam!
!kasia100#

!kasia100

2008-11-05 17:11:48

monaliza ma racje kotlet dewolaya robi się z kury a napweno z drobiu.I jeszcze wkładało sie do tego kostke do trzymania:))) Super przepis:)) wypróbuje
!smakosz#

!smakosz

2008-11-03 16:41:17

sama nazwa de volaille oznacza "z drobiu", więc nie rozumiem jak mógł być zrobiony z wieprzowiny. Wymyślenie tej potrawy przypisuje się zasłużonemu francuskiemu kucharzowi i cukiernikowi Marie-Antoine'owi Careme.

2008-11-02 18:44:56

Wyglądają bardzo smacznie. Muszę wypróbować ten przepis.
!ktoś#

!ktoś

2008-10-27 10:55:33

Z kury to teraz wymyślają w środku z serem i innymi dodatkami.W każdej restauracji kotlet devolay jest inaczej serwowany.Wszystko podróby.
!do monaliza#

!do monaliza

2008-10-27 10:53:43

Kotlet devolay robiło się z polędwiczki wieprzowej.Spróbujcie tego rarytasu!!!

2008-10-24 01:37:29

Prawdziwego kotleta devolaja robiło sie z kury a nie z wieprzowiny:))))
!przypadek#

!przypadek

2008-10-18 13:14:11

To też jest z dobrych rad.
!Kucharz#

!Kucharz

2008-10-14 10:07:42

Prawdziwy kotlet devolay robiono z polędwicy wieprzowej,do środka wkładano zmrożone masełko i składano na pół.Nie panierowano,opruszony w mące albo nie ,smażono na tłuszczu.Polecam,niebo w gębie.
A co do przypraw tylko sól i pieprz.

2008-10-09 09:49:52

Ja do środka wkładam jeszcze pieczarki podsmażone na odrobinie masła z solą czosnkową!!!

2008-10-05 15:15:19

Te kotlety są bardzo smaczne

2008-10-03 08:09:42

One śa pyszne, raz jadłam je w restauracji i nie mgłam sobie przypomniec jak sie one nazwyały a teraz juuz wiem :) i MAM PRZEPIS! :)
!marida#

!marida

2008-09-19 18:09:49

Zrobiłam je wczoraj są pyszne
!Aporu#

!Aporu

2008-09-03 21:05:59

heh devolay to devolay z dodatkiem sera to już jest tak zwany szwajcar. do niego dodajemy pietruszkę. proponowałbym dodać jeszcze ogórek konserwowy i drobno pokrojoną paprykę wtedy jest naprawdę super
!kuchcuk#

!kuchcuk

2008-07-12 11:47:13

starszy kuchasz pierwszy ras w życiu robi kotleta devolay cos smisznego hehehehe
!Lidia#

!Lidia

2008-07-08 10:15:00

Jak mama mi zrobiła devolaya pierwszy raz to też zastanawiałam się gdzie sa przyprawy (inne niz sól) wiec nastepnym razem dodałysmy ale... o niebo lepszy jest bez! ma ten delikatny smak

btw tez dodaje troche sera i jest pyyycha! ;-)
!amator#

!amator

2008-07-01 08:33:39

a ja do tego wszystkiego co jest nadzieniem dodaję ser żółty w postaci słupka a poza tym wszystko jest ok!
!siabadabada#

!siabadabada

2008-06-08 13:04:56

Moja Mamcia wkłada jeszcze ogórka konserwowego i pieczarki ii... co tam jeszcze pod ręką ma. Pychota!

2008-06-05 17:47:54

sly ten kotlet dewolay niepotrzebuje przypraw!!! ale jesli chcesz to możesz dodać co uważasz.pozdrawiam:)))
!sly#

!sly

2008-05-25 01:19:05

a gdzie przyprawy. Nie ma potrawy bez przyprawy????????
!kalina#

!kalina

2008-03-04 19:50:51

Super ten przepisik! Robiłam ostatnio na obiad niedzielny! wszystkim smakował-oceniamy go na 5!!! dzięki! pozdrowionka!
!Robert#

!Robert

2008-02-23 17:25:25

Dzieki za przepisik.Tez mi sie rozwalaly i mylalem ze nic nie wyjdzie ale po panierowaniu w mace i jajku super sie uformowaly.Pychotka.Pozdrowionka z Anglii
!mirka#

!mirka

2008-02-10 21:17:09

Piersi nie trzeba siekac ani mielic wystarczy dobrze rozbic.Do srodka oprócz masla mozna dodac pasek ogorka konserwowego.Pozdrawiam.
!amant#

!amant

2008-02-05 16:25:00

kurcze ale pyszny! ale z resztą jeszcze jadłem z twoich przepisów kotleta belwedera no poprostu palce lizać! dobra jesteś w te gotowanie!!!! musze spróbować twoich innych przepisów! buź..ka! polecam wszystkim wiem co mowie
!kaja#

!kaja

2008-01-29 11:00:01

kucharku niezłe powiedzenie! dobrze powiedziane i dopowiedziane! ten przepis jest rzeczywiście prawdziwy! pyszny ,łatwy, smaczny i wcale mi się nierozleciał -dodatkowo masełko sie pięknie wylewa z devolaja po usmażeniu- po przekrojeniu! JEST MIECIUTKI POPROSTU PYSZNY!!!!!!!!! polecam
!kucharek#

!kucharek

2008-01-28 22:18:07

beaciu jak ktoś nie ma drygu do gotowania to widelcem je zupe, a łyżką kotleta!!!!!!

ja ten przepis znam od dobrego kucharza i już wcześniej go robiłem i jakoś mi zawsze wychodzi!!!
super przepis pozdrawiam
monalizę
!Beatka#

!Beatka

2008-01-26 15:59:31

Ten kotlet jest beznadziejny.. nie dość, że się rozlatuje to jeszcze suchy.. podwójne panierowanie tylko potęguje tą suchość.. oceniam na 2...
!F#

!F

2008-01-24 14:01:00

takie mamy czasy a wy zchwycacie się jakimś kotletem - tego pełno w książkach i w necie.
!reksio1#

!reksio1

2008-01-22 18:32:40

ja nie jadłam ale polecam
!BOMBKA#

!BOMBKA

2008-01-21 10:25:06

TEN KOTLECIK JEST PYSZNY!! WCZORAJ MOJA ŻONA WŁAŚNIE ZROBIŁA NAM NA OBIAD! PYCHOTKA! DAWAJ WIĘCEJ TAKICH PRZEPISÓW A MOJA ŻONUSIA SIĘ TROCHE PODUCZY! HEJ POZDRAWIAM.
!FIKUSIK#

!FIKUSIK

2008-01-20 15:52:36

HEJ! SUPER TEN DEVOLAJEK!
!czarnula#

!czarnula

2008-01-16 15:43:00

super !! że ktoś napisał ten przepis!!!!!jak byłam ostatnio w restauracji jadłam właśnie devolaja i zastanawiwłam się jak oni to robią!! dzięki zaprzepis.robiłam go dzisiaj i jest prosty i pyszny-taki jak w restauracji. Masz więcej taki super przepisów??

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015