Kategorie przepisów

Krewetki w maśle czosnkowym

Składniki

Sposób przyrządzenia

Czosnek obierz i pokrój na plasterki, chili drobno pokrój, masło i oliwę rozgrzej na patelni, następnie wrzuć czosnek i chili, całość przesmaż.

Krewetki opłucz, obierz i osusz, po czym włóż na patelnię z czosnkiem i chili. Smaż je przez około 6 minut z obu stron.
Na koniec przypraw do smaku solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny.

Tak przygotowane krewetki przed podaniem posyp drobno posiekaną natką pietruszki.
Ocena przepisu: 4 (28 gł.)
Wyświetlenia: 31210
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Krewetki w maśle czosnkowym
edytkaa84#

Dodane przez:

edytkaa84

2013-06-14
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 16 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Zobacz wszystkie (8)

Komentarze

Do przepisu na: Krewetki w maśle czosnkowym

2013-10-08 22:03:07

fajny przepis. Szkoda że niedoprecyzowano typu krewetek
!Artur#

!Artur

2010-12-11 13:56:12

Na takie danie nadają się najlepiej krewetki typu black tiger. Można kupić gotowe mrożone bez pancerzyków , po odmróżeni w gorącej wodzie dobrze smakują gdy delikatnie przyprawimy je przyprawą do kurczaka. Następnie należy je usmażyć na maśle czosnkowym (można je zrobić samodzielnie, rozgniatając i siekająć drobno czosnek po czym wymieszać go z masłem i pozostawić do całkowitego stężenia.Do krewetek i ogólnie do owoców morza najlepiej podawać ryż. Jako dodatek można podać sałatę lub surówkę z kapusty pekińskiej z sose vinegre lub delikatnie skropioną cytryną oliwą i przyprawioną solą i pieprzem. Standardowo do owoców morza podajemy cytrynę pokrojoną w ósemki. W ten sposób każdy konsument będzie mógł skropić krewetki sokiem wedle uznania Dodatkowo jak kto woli sos typu ketchupowo majonezowy (majoneż +koncentrat pomidorowy +przyprawy i troszkę chili) lub jeżeli ktoś lubi podobny sos z dodatkiem koniaku lub brendy. Pozdrawim, Artur :)
!kafka#

!kafka

2010-06-01 11:25:19

najlepiej jak krewetki posiedzą troszkę w tym sosiku masłowym powiedzmy 2 godzinki w lodówce, pychota
!Hania#

!Hania

2008-08-28 18:44:14

Moim zdniem koktajlowe sie nie nadaja,tygrysie są za duze ale krolewskie sa idealne do tego typu potraw...
Moja rada nie obierac z pancerzyków karzdy zrobi to na wlasnym talezu (palcami)...

2007-12-24 10:01:58

Nie mogą to być krewetki koktajlowe - nie nadają się do smażenia, kurczą się.

2007-10-16 20:57:42

a z czym mozna to danie podawac? z ryzem?
!filip#

!filip

2007-09-16 05:30:05

mam pytanko, jakie to maja byx krewetki?? koktajlowe obrane czy moze takie w calosci w skorupkach??thx
!sylwia#

!sylwia

2007-01-20 17:11:37

sa pyszne wykwintne danie latwe w przyzadzaniu

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014