Kategorie przepisów

Kurczak duszony w sosie śmietanowym

Opis

Tym razem drób duszony, w smacznym sosie śmietanowo - koperkowym.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Udka kurczaka dokładnie umyć, pozbawić skóry, posypać: solą, pieprzem, czerwoną papryką, czosnkiem i majerankiem. Włożyć na co najmniej godzinę do lodówki.

Na patelni mocno rozgrzać olej, włożyć udka i podpiec na mocno złoty kolor.
Przełożyć udka do garnka, podlać szklanką bulionu, przykryć garnek pokrywką i dusić kurczaka na bardzo małym ogniu, aż mięso będzie miękkie.
W razie potrzeby doprawić solą i pieprzem.
Następnie dodać śmietanę, koperek i jeszcze moment dusić.
Ocena przepisu: 3 (11 gł.)
Wyświetlenia: 21866
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kurczak duszony w sosie śmietanowym
jotka#

Dodane przez:

jotka

2008-10-11
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 22 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kurczak z serem, pieczarkami i mięsem mielonym

Kurczak z serem, pieczarkami i mięsem mielonym

Danusia19671#

Dodane przez:

Danusia19671

2008-10-12
Kurczak z serem,pieczarkami i mięsem mielonym
Udka pieczone inaczej

Udka pieczone inaczej

anullka7#

Dodane przez:

anullka7

2008-10-12
Pierś z kurczaka

Pierś z kurczaka

mrozluk#

Dodane przez:

mrozluk

2008-10-13
Pieczone udka z kurczaka

Pieczone udka z kurczaka

monaliza#

Dodane przez:

monaliza

2008-10-14

Zobacz wszystkie (6)

Komentarze

Do przepisu na: Kurczak duszony w sosie śmietanowym

!Justyna#

!Justyna

2012-04-17 12:34:08

Kurczaczek wyśmienity :)
!aprobująca#

!aprobująca

2009-03-13 14:43:16

Sama zobaczę, jak to z tym przepisem jest. Szukam właściwie przepisu, gdzie nie wymagane jest podsmażanie wcześniejsze mięsa - chcę całkowicie wyeliminować tłuszcz z diety. Dlatego ten przepis zmodyfikuję do takiej postaci, że kurczaka będę dusiła, ale nie smażyła wcześniej. Mam nadzieję, że będzie tak samo apetyczny :-) Pozdrawiam!

2009-01-29 00:02:42

rozczarowana...tak to własnie bywa w naszych kulinarnych poczynaniach...wszystko jest uzależnione od doświadczenia, które zdobywamy na zasadzie "prób i błędów". Pierwszy raz nie wyjdzie i już wiemy co zrobiliśmy nie tak - zrobimy ponownie i sukces murowany :-)Pozdrawiam serdecznie.

2009-01-28 15:48:28

hm... zrobiłam i wyszło całkiem dobre, ale sos jest trochę za słony. z mojej winy zresztą, przypuszczam, że przekombinowałam z tym bulionem.

mimo to - dziękuję! :)
!wiecznie_rozczarowana#

!wiecznie_rozczarowana

2009-01-28 13:16:24

och, brzmi i wyglada tak apetycznie!

sprobuje. :)

2008-11-02 16:27:55

Kurczaka przed duszeniem dobrze jest natrzeć bazylią i rozmarynem.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014