Kategorie przepisów

Przepis na Kutia - makaron z makiem

Opis

Wigilijny smakołyk

Składniki

Kutia - makaron z makiem - jak zrobić

Mak gotować w mleku ok. 10 minut. Następnie wylać na sitko i zostawić na ok. 3-4 godziny żeby dobrze obciekło. Rodzynki, pokrojone w paski suszone morele, pokrojone orzechy namoczyć w mleku. Gdy owoce napęcznieją - odcedzić.
Makaron łazanki ugotować, odcedzić.
Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
Zmielony mak podgrzać dobrze w mikrofalówce, tak samo makaron. Połączyć gorący makaron, mak i bakalie, polać miodem i dobrze wymieszać.
Dlatego proponuję mieszać z gorącym makiem i makaronem gdyż składniki lepiej się połączą. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu.
Jeśli wychodzi zbyt suche należy dodać gorącego przegotowanego mleka.
Ocena przepisu: 4 (35 gł.)
Wyświetlenia: 24649
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Kutia - makaron z makiem
ANECIK1980

Dodane przez:

ANECIK1980

2007-12-27
>
Ten przepis ma w ulubionych 6 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kruche witrażyki

Kruche witrażyki

donia84

Dodane przez:

donia84

2008-01-05
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

danusia

Dodane przez:

danusia

2008-09-01
Karp w galarecie

Karp w galarecie

izka715

Dodane przez:

izka715

2008-09-07
Kapusta z pieczarkami

Kapusta z pieczarkami

Danusia19671

Dodane przez:

Danusia19671

2009-01-04
Kapusta z pieczarkami

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Kutia - makaron z makiem

!terenia#

!terenia

2012-12-19 10:46:13

super

2011-12-18 19:01:10

z makaronem !
!Karolina#

!Karolina

2010-11-12 23:00:08

Prawdziwa kresowa kutia to mak z miodem, bakaliami i pszenicą (nie: przenicą!)
Inne , to po prostu mak z bakaliami, łazanki z makiem, kluski z makiem, lub sląskie makiełki: mak z bakaliami przekładany namoczoną w mleku bułką.

No, ale ludziska i tak będą swoje potrawy nazywac po swojemu, tak jak pamiętaja z dziecinstwa i ze swoich rodzinnych domów. I dobrze, lecz warto wiedziec co jest co, by dzieciom właściwe nazwy i smaki przekazac.
Wesołych Świąt!

2010-01-17 23:49:25

To są kluski z makiem tylko, po co tyle cukru?

2010-01-16 14:23:42

Ta kutia dodana przez Anecik wygląda wystrzałowo.
!Ania#

!Ania

2009-12-22 22:55:28

U mnie w domu na Podlasiu zawsze babcia robila z makaronem i ja innej kuti nie znam :)
!Agu#

!Agu

2009-12-16 11:28:09

Mój mąż je tylko z makaronem i nazywają to kutią. Oczywiście prawdziwa kutia jest z przenicą, ale nie zabronię mu nazywać tego tak jak chce :)
!maja#

!maja

2009-12-10 23:43:16

mieszkam w Niemczech i nie mam pojecia gdzie moge tu dostac pszenice. Dlatego chyba jestem zmuszona zrobic z lazankami. Dodam ze bede robic kutie pierwszy raz i bardzo mi zalezy na zrobieniu jej na Wigilie

2009-01-06 06:02:25

No makaron z bakaliami tez jest dobry- tyle ze to juz kutia sie nie nazywa :) Pozdrawiam
!aga#

!aga

2008-12-15 17:34:31

mnie zdecydowanie lepiej smakuje z makaronem... z przenica to juz za mdle!
Polecam

2008-12-11 15:45:08

To białe to makaron

2008-12-10 18:02:11

Jeżeli kutia to kutia a nie makaron z makiem jedno z drugim nie ma nic wspólnego.

2008-12-10 05:10:12

Jeszcze mam pytanie co to jest to białe na zdjęciu.

2008-10-15 19:25:55

Musi być pszenica,ale może być i tak.

2008-10-08 04:12:31

Dla mnie również nie ma czegoś takiego pod nazwą kutia. To co podałaś nazywa się po prostu kluski z makiem :)

2008-10-04 23:36:47

Jak dla mnie kutia bez pszenicy to nie kutia. Najważneijsza jest pszenica, mak i bakalie ... no i miodek :)
!ANECIK1980#

!ANECIK1980

2007-12-28 18:24:00

Masz 100% racji dlatego napisałam "Kutia - makaron z makiem"... taka szybsza i uproszczona wersja dla zabieganych:)
!Edyta#

!Edyta

2007-12-28 10:13:57

Prawdziwa kutia nie jest podawana z makaronem tylko z pszenicą:) no ale ok tak można szybciej

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015