Kategorie przepisów

Kutia - makaron z makiem

Opis

Wigilijny smakołyk

Składniki

Sposób przyrządzenia

Mak gotować w mleku ok. 10 minut. Następnie wylać na sitko i zostawić na ok. 3-4 godziny żeby dobrze obciekło. Rodzynki, pokrojone w paski suszone morele, pokrojone orzechy namoczyć w mleku. Gdy owoce napęcznieją - odcedzić.
Makaron łazanki ugotować, odcedzić.
Mak zmielić dwa razy w maszynce do mielenia mięsa.
Zmielony mak podgrzać dobrze w mikrofalówce, tak samo makaron. Połączyć gorący makaron, mak i bakalie, polać miodem i dobrze wymieszać.
Dlatego proponuję mieszać z gorącym makiem i makaronem gdyż składniki lepiej się połączą. Jeśli ktoś lubi bardziej słodkie można dodać więcej miodu.
Jeśli wychodzi zbyt suche należy dodać gorącego przegotowanego mleka.
Ocena przepisu: 4 (35 gł.)
Wyświetlenia: 23903
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Kutia - makaron z makiem
ANECIK1980#

Dodane przez:

ANECIK1980

2007-12-27
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 6 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Kruche witrażyki

Kruche witrażyki

donia84#

Dodane przez:

donia84

2008-01-05
Barszcz czerwony

Barszcz czerwony

danusia#

Dodane przez:

danusia

2008-09-01
Karp w galarecie

Karp w galarecie

izka715#

Dodane przez:

izka715

2008-09-07
Kapusta z pieczarkami

Kapusta z pieczarkami

Danusia19671#

Dodane przez:

Danusia19671

2009-01-04
Kapusta z pieczarkami

Zobacz wszystkie (18)

Komentarze

Do przepisu na: Kutia - makaron z makiem

!terenia#

!terenia

2012-12-19 10:46:13

super

2011-12-18 19:01:10

z makaronem !
!Karolina#

!Karolina

2010-11-12 23:00:08

Prawdziwa kresowa kutia to mak z miodem, bakaliami i pszenicą (nie: przenicą!)
Inne , to po prostu mak z bakaliami, łazanki z makiem, kluski z makiem, lub sląskie makiełki: mak z bakaliami przekładany namoczoną w mleku bułką.

No, ale ludziska i tak będą swoje potrawy nazywac po swojemu, tak jak pamiętaja z dziecinstwa i ze swoich rodzinnych domów. I dobrze, lecz warto wiedziec co jest co, by dzieciom właściwe nazwy i smaki przekazac.
Wesołych Świąt!

2010-01-17 23:49:25

To są kluski z makiem tylko, po co tyle cukru?

2010-01-16 14:23:42

Ta kutia dodana przez Anecik wygląda wystrzałowo.
!Ania#

!Ania

2009-12-22 22:55:28

U mnie w domu na Podlasiu zawsze babcia robila z makaronem i ja innej kuti nie znam :)
!Agu#

!Agu

2009-12-16 11:28:09

Mój mąż je tylko z makaronem i nazywają to kutią. Oczywiście prawdziwa kutia jest z przenicą, ale nie zabronię mu nazywać tego tak jak chce :)
!maja#

!maja

2009-12-10 23:43:16

mieszkam w Niemczech i nie mam pojecia gdzie moge tu dostac pszenice. Dlatego chyba jestem zmuszona zrobic z lazankami. Dodam ze bede robic kutie pierwszy raz i bardzo mi zalezy na zrobieniu jej na Wigilie

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014