Kategorie przepisów

Lahmacun - turecka pizza

Opis

Sekretem by pizza była smaczna jak prosto z Turcji jest jak największa ilość świeżych i suszonych ziół i przypraw. Jednak muszą się razem komponować. Najlepsi kucharze robią pastę z 24 rożnych składników. Podaje wersje wegetariańską. Można jednak do powyższych składników dodać ½ kg dobrze zmielonej wołowiny, cielęciny lub jagnięciny. Wegetariańska pizze często używa się do zawinięcia mięsa z kebaba. Powstaje wtedy durum-pizza kebab.

Składniki

na ciasto

na farsz

Sposób przyrządzenia

1. Make przesiać, zrobić po środku dołek, dodać drożdże, cukier, sol, dodać letnie mleko i robiąc w dołku okrężne ruchy zarabiać ciasto, dodawać po trochu roztrzepane jajka i wciąż zarabiać okrężnymi ruchami, dodać rozpuszczone ale schłodzone masło i wciąż zarabiać. Wyrobić gładkie ciasto, podzielić na 2 kulki i przykryć ściereczką zmoczoną nieco ciepłą woda. Pozostawić w ciepłym miejscu na 10-20 min do wyrośnięcia.

2. Świeże skladniki na farsz zemleć w procesorze lub bardzo drobniutko posiekać na papkę. Dodać masło. Połączyć to z suchymi przyprawami w proszku. Jeśli dodajemy mięso wymieszać to wszystko z mięsem. Mięso musi być zmielone gładko jak na tatar.

3. Placki rozwałkować.

4. Placki na pizze podpiec wstępnie w piekarniku bez farszu w temp. 200*c ok 10 min. Maja pozostać wciąż blade. Wyjąć z piekarnika i dopiero teraz posmarować cienko farszem. Na takim etapie można je zamrozić zamknięte w torbach foliowych i razie potrzeby zamrożone podpiec w gorącym piekarniku na rumiano. Można je po posmarowaniu od razu dalej podpiekać aż nabiorą złotego koloru.

5. Ta pizza turecka jest cieniutka wiec zjadamy ja zrolowana. Można przed zrolowaniem dodać surówkę z czerwonej kapusty, marchewki, salaty lodowej i czerwonej
cebuli i polać to sosem czosnkowym. Można tez napełnić ją i surówką i mięsem nak doner kebab.
Ocena przepisu: 4 (15 gł.)
Wyświetlenia: 16939
Ile porcji: 2
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Lahmacun - turecka pizza
Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-06
Lahmacun-pizza turecka.Zjadamy zrolowana z surowka z czerwonej kapusty,merchewki itp lub zawijamy w ...
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 8 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Sarmasi Rolki w liściach winogron z ryżem

Sarmasi Rolki w liściach winogron z ryżem

Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-06
Sormasi w przekroju
Baklava orzechowo-czekoladowa

Baklava orzechowo-czekoladowa

Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-09
Pide - pizza  turecka z serem feta

Pide - pizza turecka z serem feta

Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-12
pizza Pide z serem
Turecki chleb-Pide

Turecki chleb-Pide

Samirka#

Dodane przez:

Samirka

2009-11-12
turecki chleb Pide

Zobacz wszystkie (13)

Komentarze

Do przepisu na: Lahmacun - turecka pizza

2013-10-21 09:07:25

Jadłam taką była pyszna. Widzę u Ciebie sporo tureckich specjałów.
!moniczka#

!moniczka

2012-01-20 16:31:59

ja nie wiem ale ja mieszkam w Holandii gdzie roi się od turków itp wiec baaaardzo często jem pizzy tureckie i zawsze jest z sosem czosnkowym albo z sambalem(ostrym sosem) i jest przepyszna i mozna jest bez miesa tez bardzo dobre ;)
!Damla#

!Damla

2011-01-02 11:23:45

...przepis jest taki jak byc powinien...Pozdrawiam:)
!Ewela#

!Ewela

2010-10-04 14:01:34

Jadłam Pizze przyrządzona przez Turka i równiez była z warzywami i sosem czosnkowym, pycha!:)
Przepis wypróbuję napewno.
Pozdrawiam

2010-08-27 19:35:12

Od kiedy się polewa sosem?Pewnie od czasu od kiedy sami turcy ją polewają.Mój pierwszy Lachmakun zjadłam w tureckiej restałracji i przygotował go również Turek.Więc o co chodzi?

2010-08-04 23:40:27

od kiedy lahmacun polewa się sosem??? Przecież wystarczy tylko cytryna.
!szogo89#

!szogo89

2010-04-26 17:29:39

po niewielkich modyfikacjach wyszło bardzo dobre :) polecam do tego sos czosnkowy

2010-03-22 18:28:11

Odpowiedz na komentarz Dilary - Przepis jest dokladnie taki jaki ma byc.To,ze wczesniej ciasto na pizze jest na szybko podpiekane i puzniej smarowane cienko masa to byc moze tylko dla Ciebie nowosc,bo w takiej postaci kupuje je w tureckim sklepie.Nie sprzedaja surowego ciasta!!!W domu mozesz bez wczesniejszego podpiekania.Opcja z podpiekaniem pozwala jednak upiec ich wiecej i zamrozic.A z miesem to opcja.Mozna poprosic by w lachmacun zrolowano Ci Donera zamiast w "goly" placek.I to wszystko u "Turka".
Ps.Wloskie pizze zanim sa zamrozone tez sa wczesniej podpiekane na blado.Co innego gdy robiesz by od razu zjesc

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014