Kategorie przepisów

Przepis na Łamaniec

Opis

Spotkałam się z tym ciastem w pracy, przyniosła go koleżanka. Spróbowałam, zakochałam się i wydarłam przepis;) Troche się trzeba narobić ale warto!

Składniki

ciasto

budyń

masa

Łamaniec - jak zrobić

Zagnieść ciasto dodając tyle mąki ile się wgniecie, ubijać wałkiem tak jak na faworki. Podzielić ciasto na 5 - 7 porcji, wałkować w bardzo cienkie placki. Piec ok. 15min każdy placek - do zarumienienia.
Z mleka, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz cukru ugotować budyń i ostudzić.
Masło utrzeć z jajkami, potem dodawać po trochu zimny budyń. Podzielić masę na 2 części. Do jednej dodać kakao (rozpuszczone w 1-2 łyżkach gorącej wody i ostudzone) i orzechy. Do drugiej części dodac sok z cytryny i rodzynki.
Smarować placki na przemien masa białą i kakaową. Po przełożeniu moco (!) docisnąć deską aż placki się połamią.
Całość polać polewą czekoladową.

Smacznego!;)
Ocena przepisu: 5 (13 gł.)
Wyświetlenia: 23678
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Łamaniec
marchewka#

Dodane przez:

marchewka

2009-01-06
>
Ten przepis ma w ulubionych 75 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Wiśniowe ciasto

Wiśniowe ciasto

marchewka#

Dodane przez:

marchewka

2009-01-06
Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe

dorota20w#

Dodane przez:

dorota20w

2012-05-31
Ciasto czekoladowe Haliny

Ciasto czekoladowe Haliny

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2010-01-23
Ciasto czekoladowe Haliny

Komentarze

Do przepisu na: Łamaniec

!aga#

!aga

2010-11-29 15:12:40

pytanie ... ile dodawac mąki ??
!kasiaadasia22#

!kasiaadasia22

2010-10-21 08:25:53

Wczoraj robiłam z tego przepisu. Nie wiem jeszcze jak smakuje, bo dopiero dzisiaj spróbuję po polaniu polewą. Wydaje mi się, że masa ma zadatki na to by się zważyć dlatego do utartego masła lepiej dać 1 jajko. ja tak dałam bo dwa to byłoby za dużo...no ale miałam duże jajko (z gospodarstwa wiejskiego) więc może dlatego...ale dałam trochę więcej masła i już było ok.
Dałam jeszcze do aromatu arakowego...bo moim zdaniem pasuje do tego ciastka, kawałki czekolady bakoliowej i oczywiście same bakalie też. Masa wyszła pyszna...jak juz spróbuje to znów napiszę!

2010-03-02 07:35:42

Przepyszny. Warto włożyć trochę wysiłku w jego wykonanie. Polecam :)

2010-01-11 12:06:42

Aby zrobić coś dobrego trzeba włożyć więcej pracy.

2010-01-10 23:10:55

super przepis a to zdjęcie muszę je zrobić bo,aż ślinka cieknie.

2009-12-09 22:55:21

Prezentuje sie wspaniale. Za tydzień świętujemy ur. w rodzinie. To ciacho wygląda tak pysznie, że zdecydowałam się je upiec.

2009-10-11 22:47:57

rzeczywiście łamaniec

2009-10-03 21:11:47

Swietny wyglad! Co prawda, to prawda! Ma byc rowniez taki pyszny :)

Więcej

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015