Kategorie przepisów

Langosz

Opis

Przepis znam ze Słowacji od kucharza :D

Składniki

Sposób przyrządzenia

CIASTO :

Drożdże rozpuszczamy w letniej wodzie , dodajemy cukier i sol. Całość dolewamy do maki i ugniatamy ciasto w jednolita bułkę. Ciasto musi być sztywne i dobrze napowietrzone . Gotowa "bułkę" odstawiamy w cieple miejsce na 10 - 15 min do wyrośnięcia.

Po wyrośnięciu ciasto powinno zrobić się elastyczne i rozciągliwe :)

SOS :
- ok 10dkg ser żółty (drobno starty)
- czosnek ok 1 ząbka ( można więcej )
- śmietana(18%)( może być jogurt albo mleko)
- 1 łyżeczka majonezu
- szczypta vegety do smaku
ew:
- oregano
( niekoniecznie- sam nie dodaje choć bardzo lubię )

Do śmietany( bądź innego nabiału) dodajemy majonez i mieszamy. Następnie wsypujemy drobno starty ser żółty , i wyciskamy do całości ząbek czosnku. Do sosu dodajemy szczyptę vegety do smaku .Odstawiamy do lodówki na 1h bądź 2h :) (sos musi się przegryźć )

SMAŻENIE :

Po wyrośnięciu ciasta, odrywamy z niego kawałki i robimy kuleczki. Kuleczki wałkujemy najcieniej jak się da, na płaskie placki i odkładamy w cieple miejsce.

Kiedy już wykorzystamy ciasto i będziemy mieli już wszystkie kulki rozwałkowane, dopiero wtedy zaczynamy smażyć.

!!! Smażenie zaczynamy od tego którego pierwszego rozwałkowaliśmy !!!

Langosze smaży się na bardzo gorącym i głębokim oleju (takim jak do frytek ). Ogień na palniku powinien być duży ( placki lepiej rosną . Obsmażamy z obu stron .
Z oleju wyjmujemy je łopatka, nie widelcem, ponieważ przekłute opadają .

Cieple usmażone Langosze polewamy sosem i pokrapiamy keczupem. Tak przygotowane podajemy na stół.

SMACZNEGO !!!

PS. do langosza można włożyć mięso surówki przyrządzać dowolne sosy. Ja podaje przepis który najbardziej smakuje mnie i moim znajomym (nie było jeszcze takiego któremu by nie smakowały :) )
Ocena przepisu: 4 (19 gł.)
Wyświetlenia: 14928
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Langosz
kaszpir26tm#

Dodane przez:

kaszpir26tm

2009-02-01
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 5 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Wątróbka po staropolsku - dla zakochanych

Wątróbka po staropolsku - dla zakochanych

aseret#

Dodane przez:

aseret

2010-01-27
Wątróbka po staropolsku - dla zakochanych
Faszerowane ziemniaki

Faszerowane ziemniaki

ptychu#

Dodane przez:

ptychu

2009-02-16
Polecam ciepłą przekąskę.
Topiona słonina z cebulką

Topiona słonina z cebulką

jstock#

Dodane przez:

jstock

2009-02-17
Twaróg ze szczypiorkiem

Twaróg ze szczypiorkiem

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-02-27

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Langosz

2009-11-11 09:01:57

Ja chyba te jadam langosza, ale tylko raz. Trzeba to powtórzyć.
!rudi jk25#

!rudi jk25

2009-07-31 11:11:35

takie placki jadłem na węgierskich bazarach- najlepsze były posmarowane sosem czosnkowym...

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014