Kategorie przepisów

Langoszki wg Remigiusza Rączki

Opis

To węgierska potrawa zrobiona wg przepisu Remigusza Rączki naczelnego kucharza śląskiej TVS Silesia.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, dodać cukier, sól i łyżkę mąki. Odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Ziemniaki ugotować przecisnąć. Wsypać mąkę do naczynia, w jej środku zrobić zagłębienie, do którego wlać drożdże z mlekiem. Dodać ziemniaki i olej i wyrobić ciasto. Odrobinę posolić, jeszcze raz wyrobić aż przestanie się kleić do rąk, po czym posypać mąką i owinąć w ściereczkę. Zostawić w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę, aż ciasto wyrośnie. W międzyczasie robimy np sos czosnkowy. Na patelnię wylać olej na wysokość ok. 6cm. Z wyrośniętego ciasta odrywać po kawałku i formować ręcznie cienkie placki. Smażyć je z jednej i z drugiej strony na gorącym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Podawać gorące, polane sosem czosnkowym lub posypane tartym żółtym serem lub keczupem. Można też dać plaster pomidora i na to sos i ser.
Ocena przepisu: 3 (1 gł.)
Wyświetlenia: 3594
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 2godz. 0min.
Czas przygotowania: 2 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Langoszki wg Remigiusza Rączki
bernika#

Dodane przez:

bernika

2011-03-13
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Cukiniowe placuszki z fetą

Cukiniowe placuszki z fetą

bernika#

Dodane przez:

bernika

2011-03-13
Panierowane kabaczki

Panierowane kabaczki

ilka_86#

Dodane przez:

ilka_86

2011-03-14
Panierowane kabaczki
Kluski śląskie

Kluski śląskie

ilka_86#

Dodane przez:

ilka_86

2011-03-14
Kluski śląskie

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Langoszki wg Remigiusza Rączki

2013-04-27 21:16:05

Nigdy nie jadłam, ale zaciekawił mnie ten przepis i chętnie go wypróbuję.
!ala#

!ala

2012-09-27 20:19:21

pychotka polecam

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014