Kategorie przepisów

Przepis na Lasagne

Składniki

Lasagne - jak zrobić

Makaron wrzucamy do osolonej, wrzącej wody(do wody wcześniej dodajemy łyżkę oleju, by makaron się nie skleił), gotujemy aż makaron zmięknie. Trzeba uważać, żeby płaty się nie posklejały. Po ugotowaniu studzimy i wyjmujemy na talerze osobno, by zapobiedz sklejeniu.

Nadzienie: do garnka wlewamy 2 łyżki oleju, wkładamy mięso, dodajemy pokrojoną na małe kawałeczki cebule, dusimy chwilę, ciągle mieszając.
Robimy sos według wskazówek na opakowaniu, czyli: dodajemy ok 250ml wody do mięsa, następnie dodajemy sos boloński, dokładnie mieszamy ( ja dodaje jeszcze 1-2 łyżki przecieru pomidorowego), gotujemy chwilę. Wszystko przyprawiamy do smaku: sól+ pieprz+ oregano+ bazylia. Zdejmujemy z gazu.

Sos beszamelowy: do rondelka wkładamy masło i roztapiamy na małym gazie. Na tłuszcz wysypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Wlewamy częśc mleka i energicznie mieszamy. Gdy sos zacznie gęstnieć, wlewamy kolejną część mleka i czynność powtarzamy. Następnie dodajemy pieprz i sól do smaku, całość doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia.

Naczynie żaroodporne (ja używam blaszki do pieczenia ciasta o wymiarach 28,5 X 24 cm) smarujemy masłem. Wykładamy kolejno: makaron (3 pojedyncze płaty), na to 1/3 sosu beszamelowego, na to 1/2 nadzienia mięsnego, na to część sera, dalej znowu makaron-sos-nadzienie-ser-makaron-sos-ser.
Całość pieczemy w 180 stopniach przez ok 20 min
Ocena przepisu: 4 (56 gł.)
Wyświetlenia: 14570
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 30min.
Czas przygotowania: 30 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Lasagne
kuchareczka87#

Dodane przez:

kuchareczka87

2008-12-11
a to moja lasagne:)
Lasagne
kuchareczka87#

Dodane przez:

kuchareczka87

2008-12-11
a to moja lasagne:)
Lasagne
marchewka#

Dodane przez:

marchewka

2009-03-22
>
Ten przepis ma w ulubionych 20 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Mięsko pieczone w piwie

Mięsko pieczone w piwie

#

Dodane przez:

2008-11-07
Mięsko pieczone w piwie
Schab po warszawsku

Schab po warszawsku

ANECIK1980#

Dodane przez:

ANECIK1980

2007-12-27
Kotlety drobiowe z pieczarkami

Kotlety drobiowe z pieczarkami

#

Dodane przez:

2008-12-24
Wątróbka drobiowa

Wątróbka drobiowa

ANECIK1980#

Dodane przez:

ANECIK1980

2007-12-29

Komentarze

Do przepisu na: Lasagne

2013-05-12 21:13:52

Bardzo lubię takie dania i czasami lubię coś w nim zmienić. Pyszne.

2007-11-29 14:44:49

przy duszeniu doprowadzamy do podpieczenia miesa całkowicie, mozna dodawac oleju by mieso sie nie przypalilo

Więcej

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015