Kategorie przepisów

Lasagne ze szpinakiem i mięsem

Składniki

Sposób przyrządzenia

Podsmażamy (do zmięknięcia) na oliwie cebulę, solimy lekko, dodajemy ząbek czosnku i zmielone mięso (ok. 250 g). Gdy się podsmaży wrzucamy pomidory z puszki (ew. 1/2 przecieru pomidorowego), 1/2 kubka bulionu, przyprawy (ja świeżo mielony pieprz i suszone - bazylię i do potraw włoskich) .
Gotujemy wodę i blanszujemy liście szpinaku (przynajmniej 100 dag, lepiej więcej :) pozbawione łodyżek. Po zblanszowaniu natychmiast wrzucamy szpinak do zimnej wody. Wyjmujemy go i odsączamy (właściwie trzeba wycisnąć). Przesmażamy z wyciśniętym czosnkiem, masłem, solą. Może być szpinak mrożony (1 opakowanie).
Robimy sos beszamelowy-serowy. Rozpuszczamy w rondelku 50 dag masła, dodajemy 2-3 łyżki mąki, rozcieramy i niech się spieni. Zmniejszamy ogień i dolewamy 2 kubki mleka, solimy, można szczyptę gałki muszkatołowej. Mieszamy intensywnie i gdy sos zgęstnieje dodajemy 1/2 kubka startego żółtego sera.
Do naoliwionego naczynia do zapiekanek kładziemy na dno trochę sosu czerwonego, płaty surowego makaronu, sos serowy (trzeba tylko dobrze przykryć cala powierzchnie każdego płata!! ),1/3 mięsa z sosem czerwonym, na to płaty makaronu, na to sos serowy, na to znów mięso (1/3) - cały szpinak i znów makaron, sos serowy, resztę mięsa, końcówkę sosu i ser. Przed włożeniem do piekarnika można polać 2 łyżkami oliwy (ładnie się zapiecze).
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy 45 -50 minut. Na ostatnie 15 minut zwiększamy temperaturę do 200 st.C.
Smacznego!! :)

P.S. Na zdjęciu - na wierzchu półplasterki cukini posypane czerwoną papryką.
Ocena przepisu: 4 (35 gł.)
Wyświetlenia: 25947
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Lasagne ze szpinakiem i mięsem
#

Dodane przez:

2006-12-03
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 16 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Karczek wieprzowy w solnym płaszczyku
Pulpeciki

Pulpeciki

#

Dodane przez:

2009-09-30
Karkówka

Karkówka

#

Dodane przez:

2009-07-15
Karkówka
Pieczeń Teściowej

Pieczeń Teściowej

#

Dodane przez:

2007-02-11

Zobacz wszystkie (10)

Komentarze

Do przepisu na: Lasagne ze szpinakiem i mięsem

!Kasia#

!Kasia

2012-02-21 19:20:01

Jest bajecznie pyszna!!!!!
!Zosia#

!Zosia

2010-10-07 12:14:50

Wychodzi wyśmienice ! - również polecam dodać ser mozzarella do sosu beszamelowego zamiast żółtego sera oraz nakryć lasagne folią aluminiową na pierwsze 45 minut pieczenia, następnie zdjąć folię, aby lasagna ładnie się przyrumieniła!
Pozdrawiam.
!d0d0#

!d0d0

2010-02-15 23:07:38

proponuje robic sos beszamelowy z mozzarella zamiast sera zółtego. Przepis ekstra :-)
!Laik#

!Laik

2009-12-06 21:38:35

A co to znaczy blanszować...?
!Klesia#

!Klesia

2009-11-17 11:31:17

Pierwszy raz wypowiadam się na temat przepisu znalezionego w sieci, ale nie mogłam się powstrzymać. Lazanię przyrządziłam na wczorajszy obiad w takiej ilości, żeby starczyło na dwa dni. Niestety dziś znów muszę gotować ;), bo ta lazania wzbudziła zachwyt domowników i została pożarta w całości. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że tak dobrej lazani jeszcze nie jedli. Nawet moja mama, a ona ponoć nie lubi szpinaku :P.

2009-06-13 07:56:10

skoro piszecie że pyszne to i ja zrobie

2008-09-04 19:02:04

to jest pychotka
!Bea#

!Bea

2008-03-12 21:49:43

bede jutro robić i dobrze, że na kubki, bo ostatnia szklanka - miarka się stukła.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014