Kategorie przepisów

Łosoś duszony w winie

Składniki

Sposób przyrządzenia

Sprawioną, umytą i osuszoną rybę pokrój w dzwonka, lekko oprósz solą i odstaw na pół godziny w chłodne miejsce.
Po tym czasie w płaskim rondlu z grubym dnem stop masło, wrzuć pokruszone liście laurowe, wlej wino i zagotuj. Po doprawieniu do smaku solą i pieprzem włóż porcje łososia, by się dusiły przez 20-25 minut pod przykryciem i na niewielkim ogniu. Pod koniec wlej sok i skórkę otartą z cytryny. Ułóż łososia na ogrzanym półmisku, a sos lekko odparuj, przecedź przez sito i polej nim rybę, całość posypując koperkiem.
Ocena przepisu: 5 (8 gł.)
Wyświetlenia: 8651
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 2 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Tatar z łososia z koperkiem
Łosoś lub Pstrąg smażony

Łosoś lub Pstrąg smażony

velle#

Dodane przez:

velle

2012-05-30
Sos tatarski do jajek lub łososia

Sos tatarski do jajek lub łososia

#

Dodane przez:

2009-06-16
Moja proporcja ogórków do cebuli :-)

Zobacz wszystkie (8)

Komentarze

Do przepisu na: Łosoś duszony w winie

!luckyluk#

!luckyluk

2009-12-08 15:27:50

Ja kiedyś eksperymentowałem i zamiast cytryny wrzuciłem plaster pomarańczy :-) Do łososia można także zrobić sos czosnkowy, bynajmniej mi smakowało, ale jak kto lubi
!białe wino do ryb ? do czeronego mięsa czerwone wino a do białego białe#

!białe wino do ryb ? do czeronego mięsa czerwone wino a do białego białe

2009-06-24 10:53:43

i tyle !
!wino#

!wino

2009-05-15 02:52:27

a co za różnica, ja się nie znam na winach - nie wiem co do czego pasuje, ale skoro smakuje z czerwonym to w czym problem? ;-)
!zos#

!zos

2008-05-10 19:19:36

Wspaniały przepis, szczególnie z czerwonym winem (sic! dla niedowiarków). Wino zamienia mkolor łososia na piękny fiolet, ale tylko z zewnątrz, w środku pozostaje różowawy. Wspaniałe doświadczenie nie tylko smakowe, ale także wizualne. Podałam z roszponką w oliwie z pesto:)
!slimak#

!slimak

2008-04-07 16:40:56

do ryb tylko biale wino²kucharzu²
!aga#

!aga

2007-01-24 17:50:55

suuuuuuper!!!!!
przepyszne. co prawda nie miałam pod ręką czerwonego tylko białe wino, ale też wyszło super. Bardzo proste i pyszne. Ja podałam to z ziemniakami pure i zielona sałatą z rukolą i ze szczypiorkiem ze śmietaną! Polecam!
!magdallena#

!magdallena

2006-11-09 09:39:52

a co tu widzisz dziwnego? wino jest częstym dodatkiem podczas gotowania np.mięs, ryb, bigosu itp..
!mirko#

!mirko

2006-11-05 09:56:18

jak losoc mozna wymieszac z CZERWONYM winem:(

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014