Kategorie przepisów

Makaron domowej roboty

Opis

To mój pierwszy samodzielny makaron. Pamiętam jak w dzieciństwie pomagałam babci wałkować ciasto na makaronik i zawsze prosiłam o pokrojenie go jak najgrubiej można ;) I tak z dziecka mi zostało ukochanie grubiutkich kluseczków ;) Może troszkę zbyt grubo je pocięłam ale smaku to nie zmieniło i bardzo mi smakowały Zresztą każdy może pokroić je sobie na jaką grubość zapragnie a dodatki do makaronu jest całe mnustwo i jest z czego wybierać. Ja oczywiście dodałam grzybkowy sos na który przepis podam niedługo ;)

Składniki

Sposób przyrządzenia

Do dużej miski/ albo na stolnicę której ja niestety nie posiadam ;/ wsyp mąkę, wbij jajka, dodaj olej i sól i ugnieć ciasto. Jeśli za bardzo się klei dodawać po troszku mąki, a jeśli jest za twarde to dolać troszeczkę wody. Energiczne ugniatanie ciasta trwa zazwyczaj ok 10-15 minut... im dużej gnieciesz tym jest lepsze , według mojej babci można je nawet bić wałkiem hihi...ale ja tego nie robiłam bo całą kuchnię bym miała w mące ... po ugnieceniu ciasta wkładamy je do miski i przykrywamy talerzykiem. Niech tak poodpoczywa z 15 minutek nasze zmaltretowane ciasto ;P

Teraz odkrajamy po kawałku ciasta(reszta niech będzie pod przykryciem cały czas żeby nie wyschła), ręce przed tym najlepiej poruszyć mąką, rozsypujemy po stole mąkę , kawałek ciasta formujemy w kuleczkę i wałkujemy na płaski-placek. Odkładamy na max 5 minut na np. papier albo ściereczkę i bierzemy się za następne porcje ciasta. Potem placki opruszamy porządnie mąką i robimy bardzo luźny rulonik. teraz ten rulonik krój w poprzek na paski potrzebnej szerokości. Pokrojony już makaronik podrzucamy aby się porozwijał. Do zagotowanego i osolonego wielkiego garnka z dodatkiem oleju wrzucamy odpowiednie porcje makaronu,... w ten sposób żeby nie miały za ciasno i się nie zlepiły ale pływały w miarę swobodnie. Jeżeli pokroiło się makaron na cieniutkie paseczki to wystarczy je gotować zaledwie 2 minutki i odcedzać. Ja miałam chyba rekordowo gruby ten makaron i gotował mi się 8 minut Kiedy go odcedzicie należy polać zimną wodą i poczekać aż odsiąknie ;) i to już koniec ;) pyszny makaron gotowy.
Ocena przepisu: 2 (2 gł.)
Wyświetlenia: 4524
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 45min.
Czas przygotowania: 45 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Makaron domowej roboty
jedzonko-noemii#

Dodane przez:

jedzonko-noemii

2009-08-04
makaron

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Cebulka zasmażana z makaronem

Cebulka zasmażana z makaronem

jedzonko-noemii#

Dodane przez:

jedzonko-noemii

2009-08-21
makaron z cebulką
Makaron urozmaicony

Makaron urozmaicony

jedzonko-noemii#

Dodane przez:

jedzonko-noemii

2009-08-24
makaron urozmaicony

Zobacz wszystkie (3)

Komentarze

Do przepisu na: Makaron domowej roboty

2010-02-02 22:21:09

Bardzo ciekawy ten makaron :)

2009-10-02 17:33:34

o jak ten makaron apetycznie wygląda ... i jak dużo jajek :) dzięki temu pewnie smakuje tak samo jak i wygląda

2009-08-04 21:03:07

Ja do mojego ciasta na makaron daję trochę rozpuszczonego masła lub margaryny żeby potem był miększy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014