Kategorie przepisów

Przepis na Makowiec zawijany

Opis

Makowiec zawijany - zawsze sie udaje!

Składniki

Makowiec zawijany - jak zrobić

Ponadto:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin
- olej

Ciasto drożdżowe:
(mąka pszenna - 2 szklanki, mleko - 120 ml, margaryna - 100 gram, żółtka - 4 sztuk, drożdże - 30 gram, cukier biały - 4 lyzki stolowe, olej - 1 łyżka stołowa, sól - 1/2 łyzeczki, spirytus - 1 łyżka stołowa, cukier waniliowy - 16 gram)

1.Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
(mak niebieski - 500 gram, cukier - 250 gram, rodzynki - 100 gram, orzechy włoskie - 50 gram, miód - 1 łyżka, cynamon - 2 łyżeczki, olejek migdałowy - 1 sztuka, margaryna - 1 łyżka)

1.Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2.Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem).

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków).
Piec w temp. 180-190 stopni przez około 30-40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem

Smacznego :)

Ocena przepisu: 3 (148 gł.)
Wyświetlenia: 84388
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Makowiec zawijany

Dodane przez:

2006-12-11
Makowiec zawijany
dorotus76

Dodane przez:

dorotus76

2006-12-12
Makowiec zawijany
mrozluk

Dodane przez:

mrozluk

2008-12-21
Makowiec zawijany
kuchareczka87

Dodane przez:

kuchareczka87

2008-12-28
makowiec z bakaliami
Makowiec zawijany
mrozluk

Dodane przez:

mrozluk

2008-12-30
Makowiec zawijany
anullka7

Dodane przez:

anullka7

2009-11-18
makowiec
Makowiec zawijany
kamila1957

Dodane przez:

kamila1957

2010-01-09
Makowiec zawijany
mioda

Dodane przez:

mioda

2010-07-04
Wieniec zawijany z makiem
>
Ten przepis ma w ulubionych 30 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Makowiec

Makowiec

Dodane przez:

2008-11-04
Makowiec
Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

wiolawiola

Dodane przez:

wiolawiola

2008-12-04
Mak na makowiec

Mak na makowiec

Dodane przez:

2010-08-13
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

Dodane przez:

2009-03-14

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Makowiec zawijany

2010-03-04 18:59:30

słuchaj!Dorcinda jeśli w niższej niż 40 stopni będzie piec i to przez dwie godziny to ciasto się upiecze a nie wygaruje po prostu musi ciasto odstawić w ciepłe miejsce żeby mogło wygarować.

2010-03-04 18:56:53

a moim zdaniem w trakcie pieczenia powinnaś na kuć w kilku miejscach tak aby trochę powietrza do środka wleciało wtedy ciasto powinno się ruszyć(tak robi się u nas w cukierni).

2010-02-21 16:33:19

Ja masę makową gotuje na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ,aby się nie przypaliła.Drugi sposób aby makowce nie popękały to kładziemy zawsze bokiem sklejonym do spodu.A gdy ciasto nie chce wyrosnąć można wsypać łyżeczkę proszku do pieczenia lub sodki i jeszcze raz wymieszać ciasto.

2010-01-26 22:09:54

Wygląda znakomicie
!Dorcinda#

!Dorcinda

2009-12-23 13:16:08

Jeśli ciasto nie rośnie, a drożdże były swieże problem moze być w temperaturze. Najlepiej wstawić takie ciasto przykryte do lekko nagrzanego piekarnika (nagrzać przed wstawieniem ciasta do temperatury poniżej 40st) z wlączoną żarówką-jak przez 2 godziny nie ruszy to kicha.
Problem zwijania i wałkowania doskonale rozwiązuje folia spożywcza (w ostateczności papier do pieczenia). Kładziemy ciasto między 2 warstwy folii i wałkujemy przez folię. Niestety zazwyczaj folia jest za wąska i trzeba sztukować. po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę folii nakładamy nadzienie i zwijamy odrywając stopniowo dolna folię. Pod koniec zwijania podkładamy papier do pieczenia, tak żeby wkulnąć makowiec na papier. Papier zawijamy zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie, ale nie za dożo, bo bo będzieodstawał mak od ciasta.

2009-12-23 09:10:21

Zawinąć makowiec to nielada wyzwanie.
!Kala#

!Kala

2009-12-22 22:11:54

Makowiec przepyszny,rozpływa się w ustach.Gorąco polecam

2009-11-23 16:11:22

Ja mak sparzam w mleku, jest lepszy.

2009-11-19 17:58:10

Może miałaś drożdże nie świeże, że ci ciasto nie wyrosło.

2009-11-18 08:51:39

bardzo pyszny makowczyk:) polecam

2008-12-30 11:01:46

Rzeczywiście makownik się udała :) W tym roku robiłam dwa. Ze sprawdzonego przepisu i z Twojego. Zamiast rodzynek dałam tylko więcej orzechów. No i ... zapomniałam go ponakuwać i troszkę popękał, ale co tam ... jest pyszny

2008-08-17 19:31:11

Ciasto wogóle nie wyrosło! Robiłam dokładnie zgodnie z przepisem.
!ASTEREK52#

!ASTEREK52

2007-12-21 21:45:46

Jak to zrobic aby mak po ukrojeniu trzymał sie ciasta?
!hejka#

!hejka

2007-12-21 19:20:06

mi wychodzi idealnie ale mam inny przepis ale niemoge go podać jak narazie to zrobiłem w ciągu 8 godzin ok 700 makowców przy produkcji tego specjału brało udział 5 osób
!barnaba#

!barnaba

2007-12-17 15:18:03

za dużo ciasta
!Aga#

!Aga

2007-12-15 16:06:19

mam pytanie do osób, które już robiły ten makowiec... z przepisu wynika, ze wychodza dwa makowce... moze mi ktos powiedziec jakie sa dlugie te makowce?
!virtualia#

!virtualia

2007-05-19 10:36:22

chciala bym wiedziec jak zwijac makowiec od dluzszego boku? jak gruba powinna byc masa makowa
/

2007-05-10 18:34:59

czy moge dodac drozdze instant?jezeli tak to czy postepuje jak w przypadku swiezych drozdzy?
!tnt#

!tnt

2007-04-22 14:31:43

Wyszlo mi za duzo masy makowej w stosunku do ciasta , ale to nie problem - nastepnym razem dodam mniej maku.Ogolnie przepis godny polecenia.
!bialystok#

!bialystok

2007-04-07 12:07:56

przepis jest o.k polecam
HENIO32
!anuchka#

!anuchka

2007-04-06 11:13:16

Super makowiec ! Zrobilama poraz pierwszy w zyciu i wyszedl extra. Ciasto mieciutkie, rozplywa sie w ustach. Przepis super (osobiscie uzylam maku mielonego), zostal wpisany do moich srawdzonych i ulubionychprzepisow, naprawde polecam !!!
!Halina#

!Halina

2006-12-27 19:21:31

Upiekłam makowiec wg tego przepisu na swieta i udał mi sie ciasto przepyszne
!ala#

!ala

2006-12-19 00:49:12

Ten makowiec jest pyszny.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015