Kategorie przepisów

Makowiec królewski

Składniki

nadzienie

Sposób przyrządzenia

1. Ze wszystkich składników zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

2. Mak sparzyć i dwukrotne zmielić. Przełożyć do wysokiego teflonowego rondla. Dodać cukier, masło i bakalie. Dusić, aż mak wchłonie rozpuszczony tłuszcz.

3. Ciasto rozwałkować, posmarować roztrzepanym jajkiem. Wyłożyć masę makową, równomiernie rozsmarować. Zwinąć w roladę. Wierzch makowca także posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika. Piec ok 50 minut w temp 180st. wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 2709
Ile porcji: 6
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 15min.
Czas przygotowania: 75 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Makowiec królewski
Marcela#

Dodane przez:

Marcela

2011-04-02

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Rogaliki z jabłkami

Rogaliki z jabłkami

vilyte#

Dodane przez:

vilyte

2010-08-17
Wiśniowiec

Wiśniowiec

Danusia19671#

Dodane przez:

Danusia19671

2008-12-03
Wiśniowiec
Kołacz z jabłkami

Kołacz z jabłkami

gajdanka#

Dodane przez:

gajdanka

2008-12-03
Kołacz z jabłkami z kruszonką po wyjęciu z piekarnika.
Pijak

Pijak

Danusia19671#

Dodane przez:

Danusia19671

2009-09-08

Komentarze

Do przepisu na: Makowiec królewski

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014