Kategorie przepisów

Makowiec na drożdżowym cieście

Składniki

masa makowa

Sposób przyrządzenia

Mak zalać ciepłą wodą, gotować godzinę na małym ogniu.
Mak zmielić, dodać cukier, stopione masło, cukier waniliowy, bakalie i ubitą pianę z białek.
Drożdże rozetrzyj z cukrem, wymieszaj z odrobiną ciepłego mleka i mąki, rozczyn odstaw do wyrośnięcia.
Do mąki dodać jajka, szczyptę soli, cukier, mleko, żółtka, wyrośnięte drożdże, stopione masło, wyrobić gładkie ciasto.

Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Wyrośnięte ciasto, podziel na dwie części, rozwałkuj na dwa prostokąty, każdy posmaruj masą makową, zwiń, ułóż na blasze, pozostaw do wyrośnięcia 15 minut.

Piecz około 45 minut w temperaturze 200 stopni.
Ocena przepisu: 3 (4 gł.)
Wyświetlenia: 4244
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Makowiec na drożdżowym cieście
Lusia_24#

Dodane przez:

Lusia_24

2009-06-03
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 3 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Makowiec z pianą

Makowiec z pianą

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-01-03
Makowiec z bakaliami

Makowiec z bakaliami

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-01-02
Ciasto marmurkowe z makiem

Ciasto marmurkowe z makiem

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-01-29
Strucla z makiem z Bakallandu

Strucla z makiem z Bakallandu

aseret#

Dodane przez:

aseret

2008-12-25

Zobacz wszystkie (1)

Komentarze

Do przepisu na: Makowiec na drożdżowym cieście

2009-06-03 19:41:21

z tego przepisu ciasto mozna podzielic na 4 mniejsze czesci i upiec 4 mniejseze makowce.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014