Kategorie przepisów

Makowiec zawijany

Opis

Makowiec zawijany - zawsze sie udaje!

Składniki

Sposób przyrządzenia

Ponadto:
- lukier
- trochę maku do dekoracji
- pergamin
- olej

Ciasto drożdżowe:
(mąka pszenna - 2 szklanki, mleko - 120 ml, margaryna - 100 gram, żółtka - 4 sztuk, drożdże - 30 gram, cukier biały - 4 lyzki stolowe, olej - 1 łyżka stołowa, sól - 1/2 łyzeczki, spirytus - 1 łyżka stołowa, cukier waniliowy - 16 gram)

1.Drożdże rozpuścić z cukrem oraz mlekiem i odstawić na około 15 minut.
2.Dodać pozostałe składniki i wyrobić ciasto, dodając na koniec rozpuszczony tłuszcz. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Masa makowa:
(mak niebieski - 500 gram, cukier - 250 gram, rodzynki - 100 gram, orzechy włoskie - 50 gram, miód - 1 łyżka, cynamon - 2 łyżeczki, olejek migdałowy - 1 sztuka, margaryna - 1 łyżka)

1.Mak zaparzyć w 500 ml wrzącej wody, odstawić do wystygnięcia, dwukrotnie zemleć.
2.Dodać pozostałe składniki (na końcu delikatnie wymieszać z ubitym białkiem).

Ciasto podzielić wg uznania, rozwałkować prostokątne placki, nałożyć masę makową, zawinąć w posmarowany olejem pergamin, zostawiając około 3 cm (nie zakrywając boków).
Piec w temp. 180-190 stopni przez około 30-40 minut.
Ciasto polać lukrem i posypać makiem

Smacznego :)

Ocena przepisu: 3 (148 gł.)
Wyświetlenia: 83840
Ile porcji: 8
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Makowiec zawijany
#

Dodane przez:

2006-12-11
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 30 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Makowiec

Makowiec

#

Dodane przez:

2008-11-04
Makowiec
Makowiec Japoński

Makowiec Japoński

wiolawiola#

Dodane przez:

wiolawiola

2008-12-04
Mak na makowiec

Mak na makowiec

#

Dodane przez:

2010-08-13
Makowiec z jabłkami

Makowiec z jabłkami

#

Dodane przez:

2009-03-14

Zobacz wszystkie (23)

Komentarze

Do przepisu na: Makowiec zawijany

2010-03-04 18:59:30

słuchaj!Dorcinda jeśli w niższej niż 40 stopni będzie piec i to przez dwie godziny to ciasto się upiecze a nie wygaruje po prostu musi ciasto odstawić w ciepłe miejsce żeby mogło wygarować.

2010-03-04 18:56:53

a moim zdaniem w trakcie pieczenia powinnaś na kuć w kilku miejscach tak aby trochę powietrza do środka wleciało wtedy ciasto powinno się ruszyć(tak robi się u nas w cukierni).

2010-02-21 16:33:19

Ja masę makową gotuje na małym ogniu od czasu do czasu mieszając ,aby się nie przypaliła.Drugi sposób aby makowce nie popękały to kładziemy zawsze bokiem sklejonym do spodu.A gdy ciasto nie chce wyrosnąć można wsypać łyżeczkę proszku do pieczenia lub sodki i jeszcze raz wymieszać ciasto.

2010-01-26 22:09:54

Wygląda znakomicie
!Dorcinda#

!Dorcinda

2009-12-23 13:16:08

Jeśli ciasto nie rośnie, a drożdże były swieże problem moze być w temperaturze. Najlepiej wstawić takie ciasto przykryte do lekko nagrzanego piekarnika (nagrzać przed wstawieniem ciasta do temperatury poniżej 40st) z wlączoną żarówką-jak przez 2 godziny nie ruszy to kicha.
Problem zwijania i wałkowania doskonale rozwiązuje folia spożywcza (w ostateczności papier do pieczenia). Kładziemy ciasto między 2 warstwy folii i wałkujemy przez folię. Niestety zazwyczaj folia jest za wąska i trzeba sztukować. po rozwałkowaniu zdejmujemy górną warstwę folii nakładamy nadzienie i zwijamy odrywając stopniowo dolna folię. Pod koniec zwijania podkładamy papier do pieczenia, tak żeby wkulnąć makowiec na papier. Papier zawijamy zostawiając trochę luzu na wyrośnięcie, ale nie za dożo, bo bo będzieodstawał mak od ciasta.

2009-12-23 09:10:21

Zawinąć makowiec to nielada wyzwanie.
!Kala#

!Kala

2009-12-22 22:11:54

Makowiec przepyszny,rozpływa się w ustach.Gorąco polecam

2009-11-23 16:11:22

Ja mak sparzam w mleku, jest lepszy.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014