Kategorie przepisów

Mazurek cygański

Składniki

ciasto

masa

lukier

Sposób przyrządzenia

Ciasto:
masło posiekać z mąką, zagnieść z resztą składników. Włożyć na 30 minut do lodówki. Ciasto podzielić na dwa kawałki - większy (2/3) i mniejszy(1/3). Większym wylepić natłuszczoną formę, mniejszy rozwałkować.

Masa:
żółtka utrzeć z połową cukru. Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając resztę cukru. Rodzynki i orzechy sparzyć, osączyć. Mąkę wymieszać z bakaliami, połączyć z kremem żółtkowym i ubitą pianą. Masę rozsmarować na cieście w foremce, przykryć pozostałym ciastem.Piec 20 minut w temp. 180*C.

Lukier:
cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny. Mazurek posmarować marmoladą, polać lukrem. Udekorować.
Ocena przepisu: 3 (1 gł.)
Wyświetlenia: 807
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy

madi356#

Dodane przez:

madi356

2009-11-17
Chatka Baby – Jagi by Yvonne

Chatka Baby – Jagi by Yvonne

IwonaF#

Dodane przez:

IwonaF

2010-02-01
Mazurki wielkanocne I

Mazurki wielkanocne I

eva45#

Dodane przez:

eva45

2010-02-01
Mazurki wielkanocne II

Mazurki wielkanocne II

eva45#

Dodane przez:

eva45

2010-02-01

Komentarze

Do przepisu na: Mazurek cygański

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014