Kategorie przepisów

Mięsa do wędzenia teściowej

Opis

Według tego przepisu możecie zrobić schab, boczek i szynkę.
Tylko pamiętajcie, że podane składniki są na jeden raz aby zrobić solankę. Gdy już ją zlejecie to ponownie z takiej samej ilości składników zróbcie solankę - czyli te wszystkie składniki pomnóżcie razy dwa.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Wkładamy mięso do miski i zalewamy wodą - tyle by je przykryła, dlatego nie podaję dokładnie ilości litrów. Teraz wyjmujemy mięso i dodajemy soli - tym razem tyle by wypłynęło surowe jajko do góry.

Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy do rozpuszczenia się cukru - wystarczy parę razy zamieszać.
Wkładamy mięso i przykrywamy z góry szmatką. Odstawiamy w ciemne chłodne miejsce na trzy dni.
Po tym czasie zlewamy solankę i lekko płuczemy mięso.

Robimy ponownie solankę z takich samych składników i wkładamy ponownie do niej mięso. Odstawiamy tym razem na dwa dni.

Po tym czasie mięso płuczemy, obsuszamy i nacieramy majerankiem. Teraz kawałki mięsa wkładamy do pończoch i zwijamy robiąc u góry węzeł. Nawlekamy grubą nitkę i robimy pętelkę. Teraz zawozimy do zaprzyjaźnionej wędzarni.
Ocena przepisu: 3 (20 gł.)
Wyświetlenia: 36829
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1dni
Czas przygotowania: 1 dni
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Mięsa do wędzenia teściowej
ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2009-01-09
Tuż przed wyjazdem do wędzarni
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 1 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Gałki z mięsa Iwony

Gałki z mięsa Iwony

ewelosa#

Dodane przez:

ewelosa

2009-01-09
do stołu podano
Kotlety sudeckie

Kotlety sudeckie

aseret#

Dodane przez:

aseret

2009-01-08
już w bułce tartej
Paszteciki drożdżowe z mięsem
Schab ze sliwka i ananasem w galarecie

Schab ze sliwka i ananasem w galarecie

dorota20w#

Dodane przez:

dorota20w

2009-01-09
schab z ananasem w galarecie

Zobacz wszystkie (2)

Komentarze

Do przepisu na: Mięsa do wędzenia teściowej

!max#

!max

2011-06-08 20:30:09

sol normalna czy do peklowania`?
!endriu#

!endriu

2009-10-17 13:58:24

ile soli

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014