Kategorie przepisów

Przepis na Mleczko koperkowe

Opis

Powolne ogrzewanie jest bardzo istotne dla uzyskania mleczka o prawidłowej konsystencji i jednolitej strukturze.

Składniki

Mleczko koperkowe - jak zrobić

4-5 filiżanek równej wielkości wysmarować cienko masłem. 2 żółtka, jajo i sól rozmącić trzepaczką, dodać odmierzone mleko i wymieszać. Płyn przecedzić i dodać umyty, drobno pokrojony koperek. Filiżanki napełnić cieczą do 3/4 wysokości, wstawić do płaskiego rondla, wlać tyle ciepłej wody, aby sięgała do połowy wysokości naczyń. Filiżanki przykryć papierem. Wodę w rondlu wolno ogrzewać tak, aby była bliska wrzenia. Gdy ciecz w filiżankach zestali się po ok. 35 min. , ogrzewanie należy przerwać i filiżanki wyjąć z kąpieli. Mleczko wyjąć na talerzyki, okroiwszy je ostrożnie nożem wokół brzegów filiżanki. Prawidłowo sporządzone mleczko powinno dobrze zachować kształt, mieć konsystencję galaretowatą, przekrój gładki i jednolity. Zestalenie cieczy zachodzi wówczas, gdy osiągnie ona temperaturę 80°c. Podawać z pieczywek i warzywami.
Ocena przepisu: 0 (0 gł.)
Wyświetlenia: 1017
Ile porcji: 5
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Serek koperkowy z ogórkiem

Serek koperkowy z ogórkiem

Sabinka_balbinka

Dodane przez:

Sabinka_balbinka

2010-02-02
Serek
Twaróg czosnkowy

Twaróg czosnkowy

Bozenka16

Dodane przez:

Bozenka16

2010-02-04
Sałatka twarogowa I

Sałatka twarogowa I

Bozenka16

Dodane przez:

Bozenka16

2010-02-03

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Mleczko koperkowe

Do tego przepisu nie ma jeszcze komentarzy

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017