Kategorie przepisów

Przepis na Moja wuzetka

Opis

Zawsze uwielbiałam wuzetkę! Wypiekałam ich wiele wg różnych przepisów, aż w końcu opracowałam własny. To ciasto smakuje wszystkim, którzy je jedzą, ale szczególnie i najważniejsze, że smakuje ono mnie.

Składniki

Moja wuzetka - jak zrobić

Wykonanie biszkopta:
Żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać 30 dag cukru kryształu i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko zamieszać. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki i wylać na wyłożoną papierem pergaminowym dużą blaszkę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
Wykonanie śmietany:
Żelatynę rozpuścić w 0,20 szkl. gorącej wody i lekko przestudzić. Śmietanę schłodzoną uprzednio w lodówce ubić na sztywno z 5 dag cukru kryształu i cukrami waniliowymi. Następnie dodać przygotowaną żelatynę i szybko miksować, żeby nie porobiły się malutkie grudki.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół, placki nasączyć delikatnie ponczem (wymieszać schłodzoną przegotowaną wodę z olejkiem śmietankowym) i przełożyć ubitą śmietaną. Wierzch ciasta posmarować delikatnie śmietaną i polać przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową.
Ocena przepisu: 4 (233 gł.)
Wyświetlenia: 46750
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Moja wuzetka

Dodane przez:

2007-09-10
Moja wuzetka
Danusia19671

Dodane przez:

Danusia19671

2008-12-03
Moja wuzetka
Moja wuzetka
karolina79

Dodane przez:

karolina79

2009-01-06
Moja wuzetka
korkol

Dodane przez:

korkol

2009-03-13
Moja wuzetka
lyla260

Dodane przez:

lyla260

2009-04-28
Wuzetka.
Moja wuzetka
Opolanka

Dodane przez:

Opolanka

2010-05-18
>
Ten przepis ma w ulubionych 68 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

izka715

Dodane przez:

izka715

2009-01-09
tort czekoladowy
Ciasto kokosowo-ananasowe

Ciasto kokosowo-ananasowe

Dodane przez:

2010-01-23
Ciasto kokosowo-ananasowe
Jabłecznik pod pierzynką

Jabłecznik pod pierzynką

Dodane przez:

2009-05-08

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Moja wuzetka

2012-05-28 09:15:31

przepis dobry! z bitą śmietaną wuzetka jest najlepsza !

2012-05-11 07:22:48

Jak ja dawno tego ciasta nie robiłam, a pomysł asi żeby dodać dżem bardzo dobry.

2011-06-25 11:26:18

Dawno nie robiłam w-z ale wolę ją zrobić wg swojego sprawdzonego przepisu:)
!julitka#

!julitka

2010-08-09 11:48:19

Super ciasto, robiłam już z 4 razy i wszystkim smakuje. a przepis bardzo dobry i precyzyjny:)

2010-05-25 23:15:15

Robilam je już kilka razy i zawsze jest rewelacyjne. Dziękuję i pozdrawiam.


2010-02-23 17:19:26

takie ciacho to apetytem zjeść
!Anula#

!Anula

2010-01-07 18:12:29

Upiekłam i wszystkim smakowało.Dzięki za przepis:)pozdrawiam.

2009-12-31 12:09:20

Ciasto bardzo dobre i beż żadnych problemów do zrobienia. Ja dodałam na dolni biszkopt dżem wiśniowy i ładnie się prezentuje i smakuje. Bardzo dziękuje :-)
!orikasia#

!orikasia

2009-11-21 12:07:57

Przepis fantastyczny - dziękuję
!ja#

!ja

2009-07-28 18:29:26

przepis jest nieprecyzyjny, a biszkopt z 2 lyzkami kakao wychodzi prawie tak jasny jak kakao nesquik... porazka...

2009-04-30 23:31:55

Wuzetka super lubię robić ale bardziej lubię jeść.

2009-04-02 21:00:29

Śmietana się nie rozwala, bo jest w niej żelatyna. Przepis jest na dużą blachę, owszem.
I przy okazji mój komentarz do cv gklffgkh:
1. ciasto trzyma się bez dżemu;
2. jak Ci smakuje z dżemem, to w czym problem? Posmarować ciasto w środku też można;
3. Ludziom bez kultury to ciasta raczej nie wychodzą:(
4. Tutaj ocenia się ciasto, a nie autora przepisu. Szkoda, że się nie znamy.
!CHRISTYNA#

!CHRISTYNA

2009-03-27 14:40:18

ciasto jet wspaniale !!!!
!voodoo#

!voodoo

2009-03-18 15:50:39

to jest przepis na dużą blache ?

2009-03-14 14:25:17

Ale pychotka...mmmm
!cv gklffgkf#

!cv gklffgkf

2009-01-30 02:11:23

szkoda ze nei dodalas ze sie dodaje dzem na ciasto bo inaczej szansa ze sie ciasto nie przyczepi ale widac taki przepis piepr..jak ty
!;P#

!;P

2009-01-30 02:06:34

smietana jest lekka nie rozwala sie to to miedzy jednym plackiem a drugim ?

2009-01-15 16:54:36

Bardzo się cieszę, że ciasto smakuje:) Pomysł z galaretką cytrynową i gorzką czekoladą uważam za bardzo dobry:)

2008-11-02 06:08:26

No i zrobiłam. Wuzetka bardzo dobra. Do masy zamiast kryształu dałam cukier puder, a zamiast żelatyny rozpusciłam całą galaretke pomarańczowa w poł szklanki wody. Polewe zrobilam z gorzkiej czekolady- wyszlo super. Brawo za przepis. Pora na fotke :)

2008-11-02 02:39:37

A ja wlasnie robię -jak skoncze napisze jak wyszla i dodam foteczke :)

2008-09-01 13:35:05

ciasto palce lizać,wszystkim polecam!!!!!a sklepowa w-zetka niech się umywa,dziękuje za przepis,pozdrawiam
!mariola#

!mariola

2008-08-23 14:59:42

czytajackomentarze innych a szczegulnie pani ktora wypowiedziala sie ze lepiej kupic niz upiec wnioskuje ze ta pani nie obrazajac jej woli gotowe jestem ciekawa jak poczestuje gosci kawalkiem kupnego ciasta za te pieniadze

2008-03-30 16:08:37

Można kupić i owszem, ale satysfakcji, że to Twoj wypiek to raczej już nie będziesz miała:( Biszkopta można upiec z mniejszej ilości jajek i pozostałych składników, jak komu wygodniej. Receptura podana jest na naprawdę dużą blaszkę.
!Magdalena#

!Magdalena

2008-03-09 12:10:34

nic dziwnego że sie udaje nie sposób zepsuć biszkopt z 9 jaj!! tak wychodzi swietnie ale naprawde dając tyle jajto kazde ciasto wyjdzie -wybacz krytyke ale taniej wyjdzie kupić ciasto w sklepie niż samej je zrobić

2008-02-23 12:42:48

Ostatnio zrobiłam i wyszła wyśmienita wszyscy się zajadali.Przepis godny polecenia.
!Edua#

!Edua

2008-02-17 19:33:01

Upiekłam już 2 razy, wychodzi cudownie, biszkopt jest delikatny i bardzo dobrze rośnie, a całośc po prostu pyszna! To chyba najlepszy przepis, jaki wypróbowywałam!
!Alinerka#

!Alinerka

2008-01-19 23:55:21

mnie się raczej nigdy nie zapomniało:) Ale gdyby tak się stało to przygotowała bym żelatynę i dodała do zimnej śmietany. Jak wyłożyłaś już na ciasto to chyba trzeba śmietanę zgarnąc z ciasta do miski i dodać żelatynę. Nie ma innego wyjścia,bo z rzadką śmietaną wuzetka już tak nie smakuje:(
!!?!?!?!?!  MAriola :)#

!!?!?!?!?! MAriola :)

2008-01-19 19:14:20

jestem w trakcie robienia wt-ki z twojego przepisu zrobiłam już biszkopt i śmietanę tylko nie do dałam do niej żelatyny i wyszła rzadka co mam zrobić żeby ją usztywnić?!?!
!Alinerka#

!Alinerka

2008-01-06 21:12:31

Cała przyjemność po mojej stronie:) Mam nadzieję, że ciasto smakowało.
!ola#

!ola

2008-01-01 16:10:57

właśnie skończyłam ,ciasto czeka w lodowce a cała Rodzinka już nie może się doczekać;to moja pierwsza wz-ka dzięki za super przepis
!KASIA#

!KASIA

2007-12-05 12:53:15

JEST BARDZO SMACZNY

2007-10-08 21:52:26

Cieszę się, że smakowało:) U mnie hitem jest już ładne kilka lat:)

2007-10-08 09:54:09

To ciasto jest supersmaczne! I muszę dodać, że bez problemu wychodzi! Było hitem dla gości!

2007-09-30 10:14:32

Nie wiem dlaczego, bo nie mam pojęcia z jakiego przepisu piekłaś wuzetkę.Spróbuj upiec z tego przepisu, mam nadzieję że zakalca nie będzie:)
!mONIA#

!mONIA

2007-09-29 16:11:17

Jeszzce nie robiłam wuzetki według twojego przepisu ale napewno sprubuje, gdy ja robiłam po swojemu to prawie wyszedł mi zakalec moze wiesz dlaczego???
!Dorita#

!Dorita

2007-09-24 22:40:44

Pyszna Wuzetka!Polecam! Będę śledzić Twoje przepisy :)
!Alinerka#

!Alinerka

2007-09-14 17:40:42

Mam nadzieję, że tym ciastem podbijesz serca anglików:)
!magda z londynu#

!magda z londynu

2007-09-13 22:58:27

nareszcie widze jakis dobry przepis na moje ulubione ciastko.mieszkam w londynie 20 lat,i znajomym oraz rodzinie mojego meza (anglicy)zawsze serwuje polskie ciasta,ktorymi sie doslownie opychaja!nigdy jeszcze im nie robilam wz ,a teraz mam dobry przepis to napewno sprubuje!dzieki napisze update jak wyszlo

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2015