Kategorie przepisów

Moja wuzetka

Opis

Zawsze uwielbiałam wuzetkę! Wypiekałam ich wiele wg różnych przepisów, aż w końcu opracowałam własny. To ciasto smakuje wszystkim, którzy je jedzą, ale szczególnie i najważniejsze, że smakuje ono mnie.

Składniki

Sposób przyrządzenia

Wykonanie biszkopta:
Żółtka jajek oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, najlepiej ze szczyptą soli. Do ubitych białek dodać 30 dag cukru kryształu i nadal ubijać aż do rozpuszczenia się cukru. Następnie dodać żółtka i lekko zamieszać. Potem dodać przesianą mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Delikatnie wymieszać wszystkie składniki i wylać na wyłożoną papierem pergaminowym dużą blaszkę do pieczenia. Piec w temp. 180 stopni około 30-40 minut.
Wykonanie śmietany:
Żelatynę rozpuścić w 0,20 szkl. gorącej wody i lekko przestudzić. Śmietanę schłodzoną uprzednio w lodówce ubić na sztywno z 5 dag cukru kryształu i cukrami waniliowymi. Następnie dodać przygotowaną żelatynę i szybko miksować, żeby nie porobiły się malutkie grudki.
Upieczony i wystudzony biszkopt przekroić na pół, placki nasączyć delikatnie ponczem (wymieszać schłodzoną przegotowaną wodę z olejkiem śmietankowym) i przełożyć ubitą śmietaną. Wierzch ciasta posmarować delikatnie śmietaną i polać przygotowaną według przepisu na opakowaniu polewą czekoladową.
Ocena przepisu: 4 (233 gł.)
Wyświetlenia: 46391
Ile porcji: 11
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 30min.
Czas przygotowania: 90 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Moja wuzetka
#

Dodane przez:

2007-09-10
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 68 osób, dodaj i Ty

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Tort czekoladowy

Tort czekoladowy

izka715#

Dodane przez:

izka715

2009-01-09
tort czekoladowy
Ciasto kokosowo-ananasowe

Ciasto kokosowo-ananasowe

#

Dodane przez:

2010-01-23
Ciasto kokosowo-ananasowe
Jabłecznik pod pierzynką

Jabłecznik pod pierzynką

#

Dodane przez:

2009-05-08

Zobacz wszystkie (38)

Komentarze

Do przepisu na: Moja wuzetka

2012-05-28 09:15:31

przepis dobry! z bitą śmietaną wuzetka jest najlepsza !

2012-05-11 07:22:48

Jak ja dawno tego ciasta nie robiłam, a pomysł asi żeby dodać dżem bardzo dobry.

2011-06-25 11:26:18

Dawno nie robiłam w-z ale wolę ją zrobić wg swojego sprawdzonego przepisu:)
!julitka#

!julitka

2010-08-09 11:48:19

Super ciasto, robiłam już z 4 razy i wszystkim smakuje. a przepis bardzo dobry i precyzyjny:)

2010-05-25 23:15:15

Robilam je już kilka razy i zawsze jest rewelacyjne. Dziękuję i pozdrawiam.


2010-02-23 17:19:26

takie ciacho to apetytem zjeść
!Anula#

!Anula

2010-01-07 18:12:29

Upiekłam i wszystkim smakowało.Dzięki za przepis:)pozdrawiam.

2009-12-31 12:09:20

Ciasto bardzo dobre i beż żadnych problemów do zrobienia. Ja dodałam na dolni biszkopt dżem wiśniowy i ładnie się prezentuje i smakuje. Bardzo dziękuje :-)

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014