73295 przepisów
na stronie

Kategorie przepisów

Przepis na Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem

Składniki

NALEŚNIKI:

NADZIENIE:

DO ŁOSOSIA:

Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem - jak zrobić

Ciasto na naleśniki:
Wodę zamieszać z jajkiem. Dodać obie mąki i sól. Na koniec oliwę. Zmiksować/zamieszać na gładką masę. Odstawić na ok. 30 minut.
Po tym czasie smażyć z obu stron na złoty kolor.
Najlepiej beztłuszczowo albo dodać oliwę na pierwsze smażenie, później tłuszcz już nie powinien być potrzebny.

Farsz:
Por przekroić wzdłuż a następnie w półkola. Cukinię umyć i pokroić w cienkie paski. Umieścić na patelni i podsmażyć na średnim ogniu. Na początku na suchej patelni, ale w trakcie podlać odrobiną wody.
Po ok. 10 minutach dodać mleko i zamieszać. Dusić na średnim ogniu.
Czosnek drobno posiekać i dodać do porów.
Gotować, aż mleko się zredukuje - nie całkowicie. Por i cukinia muszą nasiąknąć mlekiem.
Gdy mleko będzie już bardziej gęste, dodać mąkę pełnoziarnistą. Zamieszać i doprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach dodać masło i wszystko wymieszać. Gdy się rozpuści, ściągnąć z ognia.

Czosnek ponownie drobno posiekać.
Płaty łososia natrzeć czosnkiem, przyprawić solą, trochę zwykłym pieprzem i pieprzem cytrynowym. Skropić dodatkowo delikatnie cytryną.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Blaszkę wyłożyć folią aluminiową. Ułożyć łososia i przykryć również folią aluminiową.
Zapiekać rybę przez ok. 20 minut.
U mnie do momentu, gdy na rybie pojawił się wytopiony tłuszcz. Rybę wyciągnąć i odstawić.

Gdy łosoś już lekko przestygnie, należy go rozdrobnić na kawałki - powinny one ładnie od siebie odchodzić.

Naczynie żaroodporne wysmarować delikatnie oliwą.
Na naleśniki nałożyć najpierw farsz z porów. Posypać odrobiną tymianku i dodać trochę posiekanej natki pietruszki. Na to układamy łososia i zwijamy naleśniki.
Tak postępujemy z wszystkimi naleśnikami.
Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Jogurt mieszamy z solą i pieprzem.
Nakładamy na naleśniki.

Piekarnik nagrzać do 180 stopni C. Naleśniki zapiekamy przez ok. 25 minut.
Posypujemy świeżą natką pietruszki.
Ocena przepisu: 5 (1 gł.)
Wyświetlenia: 3053
Ile porcji: 4
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 10min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Czas smażenia: 10 min.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

<
Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem
magasia

Dodane przez:

magasia

2013-11-20
Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem
>

Zobacz także:

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Naleśniki z kaszą gryczaną

Naleśniki z kaszą gryczaną

magasia

Dodane przez:

magasia

2013-11-20
Naleśniki z kaszą gryczaną
Naleśniki ze szpinakiem i dwoma serami

Naleśniki ze szpinakiem i dwoma serami

Alex_M

Dodane przez:

Alex_M

2013-11-21
Naleśniki ze szpinakiem i dwoma serami
Naleśniki na serku wiejskim

Naleśniki na serku wiejskim

magasia

Dodane przez:

magasia

2013-11-24
Naleśniki na serku wiejskim
Zapiekane naleśniki z warzywami i jogurtem naturalnym

Zapiekane naleśniki z warzywami i jogurtem naturalnym

magasia

Dodane przez:

magasia

2013-11-30
Zapiekane naleśniki z warzywami i jogurtem naturalnym

Opinie i komentarze

Do przepisu na: Naleśniki z cieciorki z porem i łososiem

2015-02-02 22:43:00

Fajny przepis , smacznie wyglądają naleśniki.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2017