Kategorie przepisów

Naleśniki po meksykańsku a'la burrito

Składniki

farsz mięsny

ciasto na naleśniki

sos

na wierzch do posypania

Sposób przyrządzenia

1. Mąkę z wodą, mlekiem, jajkami, proszkiem do pieczenia, ziołami prowansalskimi, solą, pieprzem oraz resztą przypraw i olejem połączyć mikserem na gładką masę.
Na rozgrzanym oleju smażyć po obu stronach naleśniki.

2. Cebulę poszatkować i zeszklić na rozgrzanym oleju na złoty kolor, dodać mięso oraz zmiażdżony czosnek i całość przesmażyć, następnie dodać odcedzoną kukurydzę i fasolkę z puszki, koncentrat pomidorowy i przyprawy (lub np fix do potraw meksykańskich)
Wszystko wymieszać i dusić ok. 15 min na małym ogniu pod przykryciem.

3. Do każdego naleśnika nałożyć farsz i zwijać w rulony.
UWAGA!!!!
Jeżeli chcemy,żeby były duże i bardziej sycące owijamy w dwa nałożone na siebie w połowie naleśniczki.

4. Przecier z kartonika przelać do rondelka, wkruszyć kostkę mięsną, zmiażdżony czosnek, zioła prowansalskie oraz ketchup. Całość zagotować i przyprawić do smaku przyprawami wedle uznania.
Zagęścić mąką rozbełtaną w wodzie.

5. Nadziane mięsnym farszem naleśniki układać obok siebie w naoliwionym żaroodpornym naczyniu, polać przygotowanym sosem i posypać startym żółtym serem.

Zapiekać w temp. 200 stopni ok. 10-15 min.

Z podanych proporcji wyjdzie nam ok. 10 naprawdę dużych podwójnie owiniętych naleśników.

Smacznego!!!
Ocena przepisu: 4 (72 gł.)
Wyświetlenia: 77524
Ile porcji: 10
Łączny czas przyrzadzenia: 1godz. 0min.
Czas przygotowania: 1 godz.
Data dodania:
Zgłoś naruszenie przepisu

Zdjęcia

Naleśniki po meksykańsku a'la burrito
eluszek#

Dodane przez:

eluszek

2009-08-22
Dodaj do: Wykop Gwar Technorati del.icio.us Google Bookmarks
Ten przepis ma w ulubionych 43 osób, dodaj i Ty

Podobał Ci się ten przepis, zobacz podobne:

Zupa z czerwona fasolą

Zupa z czerwona fasolą

sailormooon5#

Dodane przez:

sailormooon5

2010-06-22
Zapiekana tortilla

Zapiekana tortilla

agabi#

Dodane przez:

agabi

2009-11-11
Chilli con carne

Chilli con carne

Dziwnograj#

Dodane przez:

Dziwnograj

2009-12-01
Zdjęcie jest mojego autorstwa.
Naleśniki po meksykańsku

Naleśniki po meksykańsku

Sabinka_balbinka#

Dodane przez:

Sabinka_balbinka

2010-02-15
Gotowe naleśniki

Zobacz wszystkie (42)

Komentarze

Do przepisu na: Naleśniki po meksykańsku a'la burrito

!alka#

!alka

2013-06-27 13:32:21

Po meksykańsku z ziołami prowansalskimi ??? ;)
!Nina.#

!Nina.

2013-06-27 12:40:27

Za dużo czosnku w tym wszystkim.

2013-02-28 07:56:53

Wyglądają bosko.
!Maja#

!Maja

2013-02-16 15:07:47

Naleśniki po Meksykańsku są poprostu rewelacyjne!!!!!!! ;-)NIEBO W BĘBIE!!!!!!
!Maja#

!Maja

2013-02-16 15:03:37

Naleśniki po Meksykańsku są poprostu przepyszne!!!!!! ;-)NIEBO W GĘBIE
!Maja#

!Maja

2013-02-16 14:58:21

Te naleśniki są naprawde kapitalne!!!!!! ;-)NIEBO W GĘBIE

2013-02-07 10:33:05

No z komentarzy wynika że przepis jest bomba, a że lubię takie rzeczy to na pewno się skuszę by zrobić.
!Asia#

!Asia

2012-09-08 17:43:12

Po prostu rewelacja!!! Zrobiłam z tym, że ja tylko do farszu dałam jedną puszkę fasolki czerwonej, ale za to dodałam dwa ogórki konserwowe pikantne i zamiast całej puszki kukurydzy to pół i pół puszki groszku zielonego. Natomiast co do sosu, to w domu nie miałam przecieru pomidorowego w kartoniku to zastąpiłam go pomidorami w puszce tylko wtedy nie dodałam już mąki bo i tak był fajnie gęsty. Na pewno danie zagości na stałe w moim domu.

Dodaj komentarz

Nie jesteś zalogowana(y)


Konkurs AGD

Lubisz nasze przepisy?

Wszelkie prawa zastrzeżone - MojePrzepisy.pl 2006-2014